Month: april 2017

Nieuwe Q-link Groen bussen van Q-link Blauw (4)

Naast de foto’s op de andere locaties in Groningen was ook de binnenstad aan de beurt om een opnieuw bestickerde bus voor Q-link Groen te gaan fotograferen. De keuze viel op de Grote Markt, op deze plek kwamen ze tijdens hun Q-link blauw periode al vrijwel dagelijks. Op de foto komt bus 3422 in een iets ander uiterlijk voorbij, welke op weg is als Q-link 1 richting Zuidhorn op 28 april 2017.

Nieuw busstation bij station Zuidhorn in gebruik!

Sinds eind maart 2017 is een nieuw busstation bij het station van Zuidhorn in gebruik genomen. Dit busstation is gebouwd wegens het aanleggen van een nieuwe P+R-locatie rond het station van deze plaats. Vanaf de P+R kan onder andere worden overgestapt op Q-link 1, die tevens aansluiting geeft op andere bussen en de trein. Op de foto staat de nieuw bestickerde groene bus 3422 gereed om op 28 april 2017 te vertrekken richting Zernike en zou daarna via het Centrum van Groningen doorrijden naar het Hoofdstation.

Q-link reservebus op toekomstige Q-link route

Op 21 april 2017 reed Q-link reservebus 3420 zijn rondjes op een normale streekdienstomloop. Zo kwam deze bus terecht op lijn 78, deze lijn werd zoals eerder beschreven opgeheven ten gunste van Q-link 5. Deze lijn ging vanaf december 2017 vanaf P+R Meerstad doorrijden naar Harkstede. Op de foto passeert de bus de fotograaf over de Middelberterweg en rijdt door Middelbert heen, als hij als lijn 78 op weg is richting het Hoofdstation van Groningen.

Nieuwe Q-link Groen bussen van Q-link Blauw (3)

Nadat de foto werd genomen op Station Noord werd doorgereden naar Zernike, waar nogmaals bus 3423 werd gefotografeerd. De Blauwe bussen waren vrijwel nooit te zien op Zernike en het maakt het dan ook extra bijzonder om deze oude Blauwe Q-link bussen op deze plek te zien. Op de foto op de Zernikelaan passeert de bus de fotograaf op 14 april 2016 en is als Q-link 1 op weg richting het Hoofdstation.

Nieuwe Q-link reservebus op Bloemenjaarmarkt pendel

Sinds 11 april 2017 was Q-link lijn 15 een nieuwe reservebus rijker. Het betrof hier de oude Q-link blauwe bus 3420 waarvan de kleuraccenten werden verwijderd. Op 14 april 2016 reed deze bus zijn rondjes op de Bloemenjaarmarkt-pendel om vele Duitse gasten die deze dag de stad Groningen bezochten, vanaf de IKEA en Euroborg P3 naar het Centrum te brengen. Deze buslijn krijgt jaarlijks lijn 22 mee, verwijzend naar de oude P+R Citybus die met de komst van Q-link is opgeheven. Op de foto staat de bus op de Sontweg, tegenover de IKEA, om passagiers in te laten stappen en ze naar het Centrum te brengen.

Nieuwe Q-link Groen bussen van Q-link Blauw (1)

Nadat de Capacity-bussen op de Q-link Blauwe lijnen instroomden, kwamen een viertal Mercedes Benz Citaro C2 Metrostyle-bussen vrij. Een drietal bussen werd doorgeschoven naar de Groene Q-link 1 en zijn de eigenlijke vervangers van de HESS dubbelgelede bussen die naar Utrecht vertrokken. Op 12 april 2017 stroomde de eerste bus in vanaf de Blauwe lijnen: 3421. Op de foto passeert hij de fotograaf net nadat hij P+R Reitdiep heeft verlaten en is op weg richting Zernike, Station Noord en heeft als eindpunt het Hoofdstation.

Het einde van de bestickerde Q-link Groen bussen

Op 12 april 2017 was het de laatste dag dat de bestickerde bussen op Q-link 1 hun rondjes reden. De bussen werden vervangen door bussen die door de komst van Capacity L-bussen op Q-link blauw vrijkwamen. De bussen werden op 13 april 2017 teruggestuurd naar de dealer waar ze op de Capacity-bussen werden ingeruild. Op de foto passeert bus 3070 de fotograaf op de Professor Uilkensweg voor een van de allerlaatste keren en zou na vier maanden afscheid nemen van deze lijn.

De nieuwe Q-link Blauw Capacity L in dienst! (3)

Even later werd op 10 april 2017 weer teruggereden richting Lewenborg. Daar werd opnieuw een toen splinternieuwe bus vastgelegd. Deze Mercedes Benz Capacity-bussen hebben ruimte voor bijna 200 personen, waarvan 60 kunnen zitten. Dit is beduidend meer dan de bussen die hiervoor op deze ritten op Q-link 3 reden. Op de foto passeert bus 3409 op de Loefzijde en zou zijn rit richting Leek Oostindie vervolgen.

De nieuwe Q-link Blauw Capacity L in dienst! (2)

Na de foto op het OV-Knooppunt Ruischerbrug werd getogen naar één van de andere 2 eindpunten van de lijn: Leek Oostindie. Deze nieuwbouwwijk aan de rand van Leek heeft sinds de bouw al een HOV-verbinding. De bus is hier dan al jaren op deze plek een trouwe verschijning. Echter, een bus van 21 meter had hier nog nooit op de lijndienst gereden. Op de eerste dag van de inzet van de Capacity-bussen op 10 april 2017 komt bus 3409 voorbij als hij bijna zijn eindpunt bereikt en leeg zou rijden naar het andere eindpunt in Leek.