Month: oktober 2017

Andere route voor lijn 42 in Emmen

Omdat Stadslijn 1 in Emmen in het kader van de invoering van Q-link in Emmen een groot deel van zijn route gaat verliezen, gaat lijn 42 per 11 december 2017 via een andere route rijden. Lijn 42 neemt in Emmen een groot deel van de noordelijke route over van lijn 1 en zou daardoor een deel van de wijk Emmerschans niet meer aandoen. Ook de halte Emmerdennen zou hierbij komen te vervallen. Op de foto passeert bus 3129 deze halte op 28 oktober 2017 en is op weg naar Emmer Compascuum.

Q-link komt naar Emmen (7)

Over ongeveer anderhalve maand zou Q-liner 300 worden ingekort tot de route Emmen-Groningen. Het routedeel van Emmen Station naar Klazienaveen zou worden overgenomen door de nieuwe Rode Q-link 12. Hierdoor zou in een groot deel van de gemeente Emmen geen Q-linerbus meer te zien zijn. De bussen worden vervangen door bussen in de inmiddels bekende Q-link-kleuren. Op 28 oktober 2017 passeert bus 3672 de fotograaf op de Boslaan en rijdt als Q-liner 300 voorbij. De bus komt vanuit Klazienaveen en heeft bijna station Emmen bereikt. In de toekomst zou de bus vanuit Klazienaveen via het centrum rijden en niet meer via deze route gaan.

Nieuw eindpunt voor Q-link 4 in Roden

Sinds 3 september 2017 heeft Q-link 4 in Roden een nieuw eindpunt. Het voormalige eindpunt Dorth is verlaten en de bus eindigt nu bij de halte Kastelenlaan. Deze wijziging is doorgevoerd om de lijn te versnellen en altijd aansluiting te bieden op de Intercity-knoop in Groningen. Op de foto staat bus 3429 op 21 oktober 2017 gereed op het nieuwe eindpunt en is klaar om richting Groningen te vertrekken als Q-link 4.

Q-link 4 omgeleid door Peize

Vanwege grootschalige werkzaamheden aan de Carpoolplaats bij de halte Rondweg in Peize, werd Q-link 4 vrijwel de hele maand oktober 2017 omgeleid door het centrum van Roden. Als vervangende halte werd de halte Centrum aangedaan, waar de voorloper van Q-link 4 jarenlang richting Groningen vertrok. Op de foto van 21 oktober 2017 halteert bus 3431 bij laatstgenoemde halte en staat gereed om richting Groningen te vertrekken. Op de zijkant van de bus is een sticker te zien voor vrij reizen met de bus in Groningen en Drenthe op 25 oktober 2017.

Extra Q-link Paars met Zuidlaardermarkt (2)

Na de verlenging van Q-link 5 tijdens de Zuidlaardermarkt in de avond en nacht naar het OV-knooppunt Gieten in het voorgaande jaar, werd deze lijn ook in 2017 tijdens dit evenement doorgetrokken naar het OV-knooppunt in deze Drentse plaats. Tijdens dit jaarlijkse evenement rijden er vanwege de drukte extra bussen rond Zuidlaren. Op de foto van 16 oktober 2017 staat bus 3067 gereed op het OV-knooppunt Gieten, klaar om richting Zuidlaren en Groningen te vertrekken.

P+R Meerstad in gebruik!

Op 14 oktober 2017 werd het nieuwe P+R-terrein Meerstad geopend. Hoewel dit terrein oorspronkelijk al op 3 september 2017 geopend zou worden bij de grote wijzigingen in het Q-link-netwerk, kon het door vertraging in de werkzaamheden niet tijdig in gebruik worden genomen. Tot 11 december 2017 is P+R Meerstad het eindpunt van Q-link 5; daarna zou deze lijn doorgaan naar Scharmer en Ter Sluis. Op 14 oktober 2017 staat bus 3071 op P+R Meerstad gereed als Q-link 5, klaar om als een van de eerste bussen richting het centrum van Groningen te vertrekken.

Het einde van lijn 78 (4)

In december 2017 zou de huidige lijn 78 komen te vervallen. Deze lijn, die tussen Siddeburen en het Hoofdstation van Groningen rijdt, zou grotendeels worden vervangen door extra ritten op lijn 178, die vanaf Kolham via de snelweg A7 naar Groningen rijdt. Het routedeel vanaf de halte Scharmer Goldbergweg zou worden overgenomen door een uitbreiding van Q-link 5. Deze uitbreiding zou de dorpen Middelbert, Engelbert, Harkstede en Scharmer aansluiten op deze lijn. Op de foto passeert bus 3155 als lijn 78 op 13 oktober 2017 de Engelberterweg in Engelbert en is op weg naar het Hoofdstation van Groningen.

Extra bussen op Q-link 2

Naast de extra bussen op Q-link 1 worden in de middag ook extra bussen ingezet op Q-link 2. Deze bussen rijden ook vanwege de proef waarbij fietsers op de Eikenlaan richting Zernike voorrang krijgen ten opzichte van ander verkeer. De extra bussen op Q-link 2 rijden tussen UMCG Noord en Station Europapark en zijn bedoeld om de reizigers te allen tijde aansluiting te bieden op de trein bij Station Europapark. Op de foto rijdt bus 3221 op 13 oktober 2017 langs de fotograaf en passeert ter hoogte van de halte P+R Euroborg, op weg naar het laatste stukje van zijn route naar Station Europapark.

Groene Q-link 2 van start! (4)

Eerder werd in de wijk Europapark een groene Q-link bus op de nieuwe Q-link 2 gefotografeerd. Doordat slechts 5 bussen beschikbaar zijn voor beide Groene Q-link lijnen, rijden er op andere omlopen voornamelijk Q-link reservebussen. Een van de vaste bussen die vrijwel dagelijks op Q-link 2 actief is, is reserve Capacity-bus 3400. Deze bus was voordat Q-link 2 startte vrijwel nooit op het Europapark-terrein te zien. Op de foto rijdt de bus op 13 oktober 2017 de fotograaf over de Boumaboulevard voorbij, bijna bij het eindpunt Station Europapark.

Extra bussen op Q-link 1

Sinds begin september 2017 hebben fietsers op de Eikenlaan richting Zernike voorrang op het overige verkeer. Dit leidt echter tot grote opstoppingen van ander verkeer, waardoor Q-link 1 zijn rijtijden niet haalt en regelmatig de aansluiting op de trein richting Leeuwarden wordt gemist. Om dit op te vangen, laat Qbuzz in de middag extra bussen op de route van Q-link 1 tussen Zernike en Zuidhorn rijden. Op 13 oktober 2017 rijdt bus 3329 langs P+R Reitdiep en is op weg naar Zuidhorn.