Month: april 2018

Q-link Blauw op lijn 85 wegens Koningsdag

Op 27 april 2018 reden op Koningsdag zoals altijd veel extra ritten op de Q-link lijnen rond Groningen. In de ochtend en in de avond op deze dag werden enkele ritten van Q-link 3 die extra reden naar Leek Centrum, doorgetrokken als lijn 85 naar Oosterwolde. Aangezien er alleen blauwe Q-link bussen werden ingezet op Q-link 3, waren daardoor ook deze bussen gepland op lijn 85. Op de foto is bus 3443 te zien op het busstation in Oosterwolde en zou zo dadelijk richting Leek vertrekken als lijn 85.

Bouw P+R Meerstad afgerond

In maart en april 2018 is de bouw afgerond van P+R Meerstad. Deze P+R locatie die met de binnenstad wordt verbonden met Q-link 5, was in het begin in oktober 2017 een grote grindvlakte. De laatste maanden van 2017 en begin 2018 is men druk geweest om de hele P+R af te bouwen. Als laatste werden maar liefst 150 bomen geplant om dit P+R terrein een groen karakter te geven. Op de foto staat bus 3460 op 21 april 2018 op het inmiddels gereed gekomen P+R en is als Q-link 5 onderweg richting P+R Haren.

Omgeleide Q-links door afgesloten W.A. Scholtenstraat (2)

Nadat de foto op 6 april 2018 was gemaakt van Q-link Blauw op het Damsterdiep, werd getogen naar de Diepenring waar wegens de afsluiting van 3 tot en met 6 april van de W.A. Scholtenstraat, Q-link 1 weer even terugkwam op de route van de voorganger Q-link 11. Hierdoor was het mogelijk om voor het eerst een elektrische bus op de Diepenring te fotograferen. Op de foto is bus 3471 te zien op de Turfsingel en is op 6 april 2018 op weg richting Zuidhorn als Q-link 1.

Omgeleide Q-links door afgesloten W.A. Scholtenstraat (1)

Wegens een afgesloten W.A. Scholtenstraat werden diverse Q-link lijnen van 3 tot en met 6 april 2018 omgeleid door het centrum van Groningen. Daardoor was het mogelijk om bepaalde Q-link bussen op plekken te fotograferen waar ze in de normale dienst nooit zullen komen. Zoals bijvoorbeeld deze Capacity L 3412 op Q-link 3 op 6 april 2018, die de parkeergarage aan de Damsterdiep passeert. Hiervoor waren deze bussen hier nog nooit te zien geweest.

Nieuwe route en uitbreiding van Airportlink (2)

Zoals eerder beschreven kreeg de Airportlink lijn 100 per 25 maart 2018 een grote uitbreiding omdat er sinds die datum vele extra vluchten vanaf Groningen Airport Eelde gaan. Ook kreeg de Airportlink een nieuwe route en werd een groot deel van het centrum door deze lijn verlaten. De nieuwe route gaat vanaf het Hoofdstation via Hereplein, Zuiderdiep en Emmaplein. Op het laatstgenoemde plein passeert bus 3027 de fotograaf op 2 april 2018.

HOV Visie en Q-link zorgen voor grote groei stad Groninger OV!

Sinds de start van de HOV-Visie met als belangrijkste onderdeel Q-link is er sinds 2013 maar liefst een stijging van 33% in het aantal reizigers in de stad Groningen bereikt. Dit heeft onderzoeksbureau Panteia bekendgemaakt in hun rapport tussenevaluatie HOV-visie Groningen. Hieruit kan mede worden geconcludeerd dat door de introductie van dit nieuwe concept een grote impuls in het gebruik van met name de stad Groninger OV heeft gegeven. Mede door de drukte zijn de laatste jaren nog extra bussen gekocht om deze groei op te vangen. Op de foto staat bus 3410 op de Busbaan Koeriersterweg welke ook extra is aangekocht om de reizigersgroei op Q-link 3 op te vangen. De bus rijdt hier op 30 maart 2018 als materiaal rit naar de stalling aan de Peizerweg.

Q-link reservebus op Bloemenjaarmarkt lijn 22

Op Goede Vrijdag, wat in 2018 viel op 30 maart, was zoals elk jaar op deze feestdag, de Bloemenjaarmarkt in het centrum van Groningen. Deze jaarmarkt trekt altijd een hoop Duitse bezoekers aan, waardoor jaarlijks P+R lijn 22 opnieuw in het leven wordt geroepen tussen Euroborg P3 en het centrum van Groningen. Meestal verschijnen jaarlijks ook enkele reserve Q-link bussen op deze pendeldienst, zoals ook dit jaar. Op de foto is bus 3458 op lijn 22 te zien bij de voormalige Citybushalte van Euroborg P3 en zou zo vertrekken richting het centrum.