Month: juni 2018

Nooddienstregeling op routes Q-link wegens staking (1)

Van 27 juni 2018 tot 29 juni 2018 werd een staking aangekondigd voor het streekvervoer in Nederland, waaronder Q-link. Hierdoor reden veel ritten op deze lijnen niet. Aangezien er veel werkwillige chauffeurs waren, werd een nooddienst opgestart op de drukste routes. Onder andere werd lijn 417 gereden, die normaal ’s nachts vanaf het Hoofdstation naar Roden en Leek rijdt. Nu werd deze lijn echter gereden vanuit Roden en Leek tot P+R Hoogkerk, waar aansluiting op Q-link 3 bestond. Op de foto passeert bus 3446 op 27 juni 2018 de halte Meerweg in Nietap, een plek waar normaal deze bus alleen ’s nachts in het weekend te zien is, aangezien het nachtnet met Q-link Blauw-bussen rijdt.

Stadsbus gelede op Q-link 15

Op 26 juni 2018 ontstond schade aan een van de Q-link Oranje Capacity-bussen. Omdat er alleen een rood-grijze stadsbus beschikbaar was, werd deze bus op deze lijn ingezet. Voordat Q-link werd ingevoerd, was dit een dagelijkse situatie op deze locatie. Op de foto passeert bus 3053 de fotograaf op de Zernikelaan en is op weg als Q-link 15 naar het Hoofdstation.

Q-link Oranje op lijn 178 (3)

Eerder werd geschreven over een rit van een oranje Q-link Capacity op een ochtendrit van lijn 178. Sinds de dienstregeling 2018 wordt echter ook een rit in de vroege avond vanuit Groningen naar Siddeburen gereden. Dit omdat nu één van deze bussen gestald staat bij de vestiging Appingedam, wegens ruimtebeperking op de stalling in Groningen door de komst van de elektrische bussen op Q-link 1 en 2. Op de foto passeert bus 3405 de fotograaf in Slochteren bij de halte Noordweg en is op weg naar zijn eindpunt in Siddeburen.

Q-link Rood op lijn 112

Sinds de introductie van lijn 112 op 4 maart 2018 worden de ritten tussen Borger en Meerdijk uitgevoerd met een tweetal Q-link Rood bussen. Dit komt omdat deze ritten uit Q-link 12 zijn voortgekomen en de diensten voor de chauffeurs niet zijn gewijzigd. Op de foto staat bus 3072 bij de halte Ziekenhuis in Emmen op 25 juni 2018 en gaat na het uitlaten van enkele passagiers verder rijden richting Meerdijk.

Verbouwingen voor HOV Leek (2)

Al eerder werd beschreven dat in Leek grote verbouwingen gaande waren om Q-link 3 een snellere route te geven tussen het Hoofdstation en Leek. Het plan is namelijk om binnen 27 minuten vanaf de twee eindpunten in Leek het Hoofdstation te bereiken. Eén van de onderdelen van dit plan was een nieuw eindpunt bij de wijk Oostindie, dat hier op de foto te zien is. Dit eindpunt is sinds juni 2018 in gebruik genomen. Op 15 juni 2018 staat bus 3412 klaar op dit nieuwe eindpunt om als Q-link 3 richting Lewenborg te vertrekken.

Q-link Paars op Q-link Blauw (4)

Op 15 juni 2018 kwam een omgebouwde stadsbus van Q-link Paars op Q-link 4 terecht. Aangezien dit vrijwel nooit gebeurt, werd in Beijum een foto gemaakt van deze niet alledaagse afwijking. Op de halte Edzemaheerd staat bus 3057 gereed om als Q-link 4 richting Roden te vertrekken. Voor Q-link zijn intrede deed, kwam deze bus vrijwel dagelijks op deze plek als stadsbus op lijn 6.

Nachtbussen met Q-link Blauw (2)

Na het maken van een foto van lijn 419 in Assen werd verder gegaan naar Gieten, waar nachtbuslijn 419 komt. Deze buslijn rijdt ook met Q-link Blauw bussen vanwege de eerder genoemde pinfaciliteiten. Lijn 419 rijdt tussen Groningen, Haren, Zuidlaren en Gieten. Hierdoor rijdt een deel van deze lijn op de route van Q-link Paars tussen Zuidlaren en Annen. Op de foto passeert bus 3427 op zijn eindpunt OV-knooppunt Gieten en keert terug als lijn 418 richting Groningen.

Nachtbussen met Q-link Blauw (1)

Sinds begin april 2018 rijden alle nachtbussen met bussen van Q-link Blauw vanwege de pinfaciliteiten die deze bussen bieden. Daardoor zijn deze bussen in de weekenden op plekken te zien waar ze maar enkele keren per week enkel in het donker komen. Doordat in juni de dagen langer worden, is het mogelijk de ritten aan het eind van de nacht bij daglicht te fotograferen. Op 10 juni 2018 werd Q-link Blauw bus 3443 gefotografeerd op het station van Assen, nadat hij als lijn 419 zijn eindbestemming heeft bereikt en zo dadelijk teruggaat naar Groningen. Over enkele weken zou dit busstation worden verlaten en worden vervangen door het busstation dat op de achtergrond wordt aangelegd.