Month: september 2018

FC Groningen bus op FC Groningen pendel lijn 28

Eerder werd geschreven dat voor de pendellijn 28 tussen het Hoofdstation en het stadion van FC Groningen een stadsbus was bestickerd. De lijn diende ter vervanging van Q-link 5 die per september 2017 naar het nieuwe P+R Meerstad ging rijden. Op 30 september 2018, voor de wedstrijd FC Groningen – FC Utrecht, kwam de gelegenheid om de bus op de Boumaboulevard op lijn 28 te fotograferen. De bus met het nummer 3078 is hier op weg richting zijn eindpunt Europapark.

Nieuw tijdelijk busstation in Delfzijl als eindpunt voor Q-link 6

Wegens de ombouw van het busstation van september 2018 tot en met november 2018 werd bij het station in Delfzijl een tijdelijk busstation aangelegd aan de overkant van de weg. Omdat dit ook het eindpunt is van Q-link 6, werd een foto gemaakt van dit tijdelijk eindpunt in de laatst genoemde plaats. Op de foto staat bus 3461 gereed op dit tijdelijk busstation op 29 september 2018, en zou zo als Q-link 6 richting Groningen vertrekken.

Nieuwe route voor centrumbus

De centrumbus, die in de toekomst Q-link op de Grote Markt zou vervangen, kreeg met ingang van begin september 2018 op proef een nieuwe route. Deze route voert vrijwel door het hele centrum heen en doet nu onder andere de Ebbingestraat en de Grote Markt aan. Op de laatste halte is er een overstapmogelijkheid op en vanaf de Q-linklijnen. Op de foto is bus 11546 van de Gemeente Groningen te zien op zijn nieuwe route in de Oude Ebbingestraat op 9 september 2018 en is op weg richting de Grote Markt.

Q-link lijnen blijven definitief uitgevoerd door Qbuzz tot 2030

Eind augustus 2018 werd bekend dat er geen bezwaar was ingediend tegen de gunning van de GD-concessie aan Qbuzz. Hierdoor werd het zeker dat alle Q-link lijnen tot 2030 bij Qbuzz zullen blijven. De komende maanden zou er meer duidelijkheid zijn over wat er met de start van de concessie gaat gebeuren. Duidelijk is dat de EEV-bussen van de Q-link verdwijnen en dat Q-link 3 direct zou worden uitgevoerd met elektrische bussen die onderweg zullen gaan bijladen. Op 8 september 2018 was dit nog niet het geval toen bus 3444 over de Vrydemalaan reed en als Q-link 3 op weg was naar Leek.

Verbouwingen voor HOV Leek (5)

Na de ombouw van de Auwemalaan in het kader van HOV Leek, werden de ritten op Q-link 3 naar Oostindie omgeleid naar de Bousemalaan. Vanaf 27 augustus tot halverwege oktober 2018 werden de bussen omgeleid via het Industriepark van Leek en werd de halte Leuringslaan de tijdelijke eindhalte van deze lijn. Op de foto is bus 3442 te zien die de fotograaf passeert op deze halte op 7 september 2018, onderweg als Q-link 3 naar Groningen.

Q-link Blauw op lijn 35

Op 3 september 2018 belandde ’s ochtends een Q-link Blauw-bus op een gelede streekomloop van de stalling Leek. Dit gebeurde waarschijnlijk omdat er na de vakantieperiode een gelede streekbus ontbrak. Op de foto is bus 3439 te zien op lijn 35 in de middag, als hij de fotograaf passeert op de Zijlvesterweg in Hoogkerk op 3 september 2018. Aan de linkerkant van de foto is een van de twee standbeelden van het Peerd van Ome Loeks te zien, die deze lijn passeert.

Einde contant geld in Q-link Rood

In navolging van Q-link Blauw werd rond Emmen op 1 september 2018 contant geld afgeschaft in de stadsbussen en Q-link Rood. Hierdoor is het alleen nog mogelijk om te betalen met de pinpas of OV-Chipkaart in Q-link 12. Om de reizigers hiervan op de hoogte te brengen, zijn de vier bussen op Q-link Rood voorzien van grote gele stickers aan de zijkant. Op de foto passeert bus 3071 de fotograaf bij de halte Boeg in Klazienaveen op 1 september 2018 en is onderweg naar Emmen als Q-link 12.

Einde contant geld in Q-link Groen

Vanaf 1 oktober 2018 wordt contant geld in Q-link Groen lijn 1 en 2 afgeschaft. Vanaf dat moment is het alleen nog mogelijk om in deze lijnen met de pinpas te betalen of met de OV-Chipkaart te reizen. Dit volgt op Q-link Blauw in en rond de stad Groningen. Op 1 november zou Q-link Paars volgen. Dit alles is bedoeld om de veiligheid voor zowel de chauffeur als de reiziger te verbeteren. Om de reizigers hiervan op de hoogte te stellen, zijn diverse bussen op Q-link Groen voorzien van grote stickers aan de zijkant van de bus. Op de foto passeert bus 3472 de halte P+R Euroborg/P3 en is als Q-link 2 onderweg naar P+R Reitdiep op 1 september 2018.

Nieuwe stickers voor Q-link Oranje

Met het oog op het nieuwe collegejaar dat op 3 september 2018 begint, werden de bussen van Q-link Oranje voorzien van nieuwe logo’s van het Zernike Campus. Tevens werd een sticker aangebracht die reclame maakt voor het gebruik van de fiets naar Zernike, om zo de drukte in Q-link Oranje te verminderen. Op de foto passeert bus 3406 de fotograaf met de nieuwe stickers op 31 augustus 2018 en is als Q-link 15 onderweg naar het Hoofdstation, rijdend over de Zernikelaan.