Month: december 2018

Voormalige Q-link Paars bus nu reservebus

Sinds de dienstregeling 2019 die is gestart op 9 december 2018, heeft Qbuzz een nieuwe reserve Q-link bus voor de diverse Q-link lijnen. Het betreft bus 3421 die voor deze dag op Q-link Paars werd ingezet met de bijbehorende kleurenaccenten voor deze lijnen. Inmiddels heeft de bus witte kleurenstickers gekregen en zijn alle paarse kenmerken verwijderd. Op 27 december 2018 kwam de bus even terug op zijn oude stamlijn Q-link 5 terwijl hij op weg is richting Zuidlaren en Annen en halteert bij de halte Stettinweg.

Eind van dieselbus op Q-link 5 door komst elektrische bussen (2)

Zoals eerder werd geschreven, zou met de ingang van de nieuwe concessie in 2019 Q-link 5 volledig worden uitgevoerd met elektrische bussen. Zeker is dat op dat moment de EEV-bussen voorgoed van alle Q-link lijnen zullen verdwijnen en worden afgevoerd met de start van de nieuwe concessie. Hierdoor is het nog minder dan een jaar mogelijk deze bussen te zien op Q-link Paars en Rood. Op 23 december 2018 kwam bus 3063 voorbij, die als Q-link 5 langs het kerkje van Middelbert rijdt; over minder dan een jaar zou dit voor goed verleden tijd zijn.

Oude Blauwe Q-link reservebus op Q-link 4

Op 15 december 2018 verscheen reservebus 3420 op zijn oude stamlijn Q-link 4, waarschijnlijk omdat er geen bus met de blauwe stickers beschikbaar was voor deze lijn. Over een klein jaar zou deze lijn compleet elektrisch worden uitgevoerd, zoals eerder beschreven, en zullen de reserve dieselbussen die waarschijnlijk deels verdwijnen hier niet meer verschijnen. Op de foto staat de bus gereed bij de halte Winkelcentrum West in Beijum en is als Q-link 4 op weg richting Roden.

Eind van dieselbus op Q-link Blauw door komst elektrische bussen (2)

Naast dat Q-link 4 volledig wordt geëlektrificeerd, zou met de start van de nieuwe concessie in december 2019 ook Q-link 3 worden geëlektrificeerd, zoals eerder beschreven. De huidige bussen op beide lijnen zullen dan in elk geval niet meer op beide lijnen te zien zijn. Nu de nieuwe dienstregeling 2019 op 9 december 2018 is ingegaan, hebben deze bussen nog minder dan één jaar te gaan op deze routes. Op de foto passeert bus 3440 de fotograaf ter hoogte van de halte Kluiverboom in Lewenborg en is op 10 december 2018 op weg naar Leek; over minder dan een jaar zou deze bus van deze route verdwijnen.

Lijn 85 naar Lewenborg

Naast dat Q-link 15 een nieuwe route kreeg, ging lijn 85 doorrijden naar de Loefzijde in Lewenborg. Ondanks dat dit geen Q-link lijn betreft, is dit met name bedoeld om de steeds drukker wordende Q-link 3 te ondersteunen in zijn rol op deze route. Daardoor is het mogelijk om in Lewenborg rood-grijze bussen te zien op normale dienstritten. Op de foto is lijn 85 met bus 3339 te zien op 10 december 2018, net na het verlaten van de halte Kluiverboom. De bus filmt de tekst Geen dienst, maar toch betrof het een reguliere rit.

Q-link Oranje via HOV-as West

Zoals eerder gemeld, rijdt per 10 december 2018, met de start van de nieuwe dienstregeling van 2019, Q-link Oranje tussen Zernike en het Hoofdstation via de HOV-as West. Dit om de vele vertragingen op deze lijn te beperken. Hierdoor is het mogelijk om de bussen van deze lijn te fotograferen op een andere plek in de stad. Zoals bus 3406, die bij de halte Koeriersterweg langs rijdt en hierna als Q-link 15 de ringweg opdraait en richting Zernike zou rijden op de allereerste dag dat de lijn deze route volgt.

Laatste dag Q-link Oranje via Westerhaven en Hoendiep

Op 7 december 2018 was de laatste dag dat Q-link Oranje via de Westerhaven en het Hoendiep reed. Per 10 december 2018 gaat deze lijn rijden via de busbaan HOV-As West, een rechtstreekse verbinding vormen tussen Zernike en het Hoofdstation en vice versa. Hierdoor zijn echter de haltes Westerhaven en Rembrandt van Rhijnstraat hun Q-link verbinding en een snelle route naar Zernike definitief kwijt. Op de foto staat bus 3408 te wachten op deze laatste dag bij de verkeerslichten bij de Westerhaven alsof hij zo als Q-link 15 bij de Westerhaven zou stoppen en verder rijden richting Zernike.

Eind van dieselbus op Q-link 5 door komst elektrische bussen (1)

Naast dat Q-link Blauw per december 2019 volledig elektrisch zou worden uitgevoerd, zou dit ook gaan gelden voor Q-link 5. Ook dit werd bekend bij de presentatie door het OV-Bureau die bij de ADV-Noord werd gegeven. Op de foto is dieselbus 3449 op 1 december 2018 te zien bij het eindpunt Tersluis in Meerstad. Deze Euro 6-bussen die in 2016 zijn aangekocht, zullen waarschijnlijk alleen nog op Q-link 6 worden ingezet, aangezien deze lijn voorlopig met Euro 6-bussen blijft worden uitgevoerd. Eind december 2019 zou dit beeld met deze bussen op deze plek voor goed tot het verleden gaan behoren.