Month: februari 2019

Nieuw busstation in Delfzijl vormt nieuw eindpunt voor Q-link 6

Eind 2018 werd het station van Delfzijl compleet verbouwd en voorzien van meer groen. Ook het busstation dat het eindpunt van Q-link 6 is, werd aangepast en verplaatst naar de plek waar vroeger de parkeerplaatsen lagen van station Delfzijl. Op de foto van 16 februari is bus 3461 te zien terwijl hij staat te halteren op het nieuwe busstation en gereed staat om straks als Q-link 6 richting Groningen te vertrekken.

Einde EEV bussen op Q-link 6 (1)

Naast het verdwijnen van de EEV bussen op Q-link 5 en Q-link 12 , zullen deze bussen ook verdwijnen van Q-link 6. Deze laatst genoemde lijn zou vanaf december 2019 als de nieuwe concessie ingaat dan ook volledig met Euro 6 bussen worden uitgevoerd. Waarschijnlijk betreft het de Mercedes Benz Citaro G C2a bussen die nu ook al op deze lijn rijden. Dit plaatje van bus 3051 op de Kustweg in Delfzijl terwijl hij de halte Limfjord passeert met op de achtergrond de Naterijflat is over minder dan 10 maand verleden tijd.

Extra bussen op Q-link 1

Al sinds de start van Q-link 1 rijden vele extra bussen op deze lijn, dit om de studentenstromen op deze lijn op te vangen op de piekmomenten. In de middag rijden de meeste ritten vanaf het kleine busstation Zernike Noord naar Groningen Zuiderdiep. Op de foto is bus 3004 te zien die een van deze ritten op 8 februari 2019 voor zijn rekening neemt en halteert bij de halte Nijenborgh en daarna verder op weg gaat als extra bus op Q-link 1 richting het Zuiderdiep.

Nieuwe bestickering voor Q-link 15

Begin februari 2019 hebben diverse Q-link Oranje een aanvulling van de bestickering van de Zernike Campus die al op deze bussen aanwezig waren. De stickers die blauw zijn en onder andere een chemische formule voor Groningen geven en de tekst “Another Point of View” op de zijkanten maken dan nu ook deel uit van de huisstijl van Q-link Oranje. Op de foto staat bus 3404 terwijl hij halteert bij de halte Zernikeplein en op weg gaat als Q-link 15 richting het Hoofdstation op 8 februari 2019.

Q-link reservebus op Q-link 5 (3)

Op 8 februari 2019 reed een van de vijf Q-link reservebussen op Q-link 5. Het betrof dit keer bus 3420, die na de instroom van de vier Capacity L-bussen op Q-link Blauw van zijn blauwe kleur werd ontdaan en sindsdien als reserve Q-link bus door het leven gaat. Daardoor is deze bus nu ook op vrijwel alle Q-link lijnen te zien. Op de foto is de bus met het nummer 3420 te zien terwijl hij halteert bij de halte P+R Meerstad op Q-link 5 en zo op weg gaat richting Annen en Zuidlaren. Aan het einde van 2019 zou dit niet meer mogelijk zijn omdat deze lijn compleet elektrisch zou worden uitgevoerd.

Eind van dieselbus op Q-link 5 door komst elektrische bussen (3)

De laatste maanden voor dieselbussen op Q-link 5 tikken weg; over iets meer dan 10 maanden zou het beeld op deze lijn dan ook drastisch veranderen. Nu is dit nog niet het geval, en wordt de kans gegrepen om de dieselbussen die op de lijn rondrijden vast te leggen. Op de foto is bus 3453 te zien, die vanuit de halte Tersluis vertrekt in de nieuw te bouwen wijk in Meerstad op 3 februari 2019, en is op weg als Q-link 5 richting Zuidlaren en Annen.

Einde EEV bussen op Q-link Rood (1)

In Emmen zou met de ingang van de nieuwe busconcessie in december 2019 afscheid worden genomen van de EEV-bussen die op Q-link Rood rijden. De bussen op Q-link Rood zullen worden vervangen door bussen met een Euro 6-motor. Op de foto is dit nog niet het geval als bus 3071 de halte Weerdingerstraat in Emmen passeert en als Q-link 12 op weg is richting het station van Emmen op 2 februari 2019.

Rood-grijze gelede streekbus op Q-link 5

Wegens een tekort aan Paarse Q-link bussen kwam op 1 februari 2019 een rood-grijze gelede streekbus terecht op Q-link 5, ter vervanging van de normale bus die op deze dienst zou rijden. Aan het einde van het jaar zullen ook deze bussen voorgoed uit het GD-gebied verdwijnen. Op de foto is bus 3500 te zien op het beginpunt van Q-link 5 in Annen en zou na een korte halteringsperiode op weg gaan richting Groningen.

Q-link reservebus op Q-link 5 (2)

Nadat eerder reservebus 3458 werd gefotografeerd op Q-link 5, was het op 1 februari 2018 de beurt aan reservebus 3097, die hetzelfde is als de overige EEV-bussen op de Paarse lijnen. Deze bus is al sinds de start van Q-link onderweg in zijn neutrale kleurstelling en zou, net als dezelfde bussen die op Q-link worden ingezet, aan het eind van het jaar het veld ruimen. Nu staat bus 3097 nog klaar bij de halte IKEA in Groningen en is onderweg als Q-link 5 richting Zuidlaren en Annen.