Month: april 2019

Q-link sneldiensten wegens Koningsdag en Koningsnacht (1)

In de nacht van 26 en 27 april 2019, tijdens Koningsnacht en -dag, werden diverse sneldiensten geïntroduceerd als snelle versies van de Q-link lijnen. Deze ritten waren voornamelijk ritten vanuit het Hoofdstation naar de diverse eindpunten van de Q-link lijnen en vice versa. Deze ritten zouden normaal gesproken leeg rijden maar werden op deze manier opengesteld voor het publiek. De lijnen die tijdelijk reden waren lijn 103 tussen het Hoofdstation en de Bousemalaan in Leek, 104 tussen het Hoofdstation en Roden Kastelenlaan, en 105 tussen Annen en Groningen. Alleen lijn 6 vormde hier een uitzondering, aangezien Delfzijl Noord ’s nachts niet werd aangedaan, werd deze hele lijn omgenummerd naar lijn 106. Op de foto is bus 3421 te zien die op lijn 103 rijdt en op weg is als Snelle Q-link lijn naar de Bousemalaan in Leek. In de avond van 26 april 2019 passeert de bus de fotograaf ter hoogte van P+R Hoogkerk.

Streekbus op Q-link Rood

Op 23 april 2019 kwam op Q-link 12 tussen Emmen en Klazienaveen een 12-meter streekbus terecht, omdat waarschijnlijk een Q-link Rood bus defect was en niet kon worden ingezet. Daardoor werd vanuit de stalling Emmen bus 3360 ingezet op deze lijn. Deze streekbus is normaliter nooit te zien op delen waar deze lijn rijdt, zoals hier op de Edisonstraat op het industrieterrein A37 in Emmen, en passeert op weg richting Klazienaveen.

Eind van dieselbus op Q-link Blauw door komst elektrische bussen (6)

Zoals eerder geschreven zou in december 2019 de nieuwe concessie Groningen-Drenthe van start gaan. Q-link 3 en 4 zouden direct bij de start hiervan op 15 december worden uitgevoerd met elektrische bussen van het Franse Heuliez. De huidige bussen zouden over 8 maanden dan ook verdwijnen. Waarschijnlijk zouden de huidige Mercedes Benz Citaro C2-bussen van Q-link Blauw naar het nieuwe U-link in Utrecht gaan. Op de foto passeert bus 3434 de fotograaf op de Groningerweg in Peizermade op Q-link en is op 22 april 2019 op weg naar Roden.

Waterstofbus op Q-link 6?

Sinds december 2017 rijden er twee waterstofbussen van Van Hool met de nummers 3028 en 3029 vanuit de stalling in Appingedam op diverse streeklijnen in Groningen en Drenthe. De bussen werden al besteld voordat er sprake was van Q-link 6 tussen P+R Haren en Delfzijl, en het was dan ook de bedoeling om deze bussen op deze route in te zetten. Omdat deze lijn echter in december 2016 een Q-link lijn werd, is dat niet gebeurd. Voor de foto werd bus 3028 op het station van Appingedam als Q-link lijn 6 opgetuigd op 21 april 2018, een lijn waar hij normaal gesproken nooit op zou rijden.

Extra Q-link wegens Bloemenjaarmarkt in verkeerde kleuren (5)

Na de foto’s van de Blauwe Q-link bussen op Q-link 5 ging de fotograaf weer naar de Oosterhamrikbaan, waar opnieuw een oude Q-link Paarse bus op Q-link 4 werd gefotografeerd. Op 13 april 2019 reden deze bussen extra diensten op Q-link 4 vanwege de Bloemenjaarmarkt om de omlopen van de extra diensten op Q-link 4 en Q-link 5 efficiënter te maken. Waarschijnlijk was het de laatste keer dat een oude Paarse Q-link bus op de Oosterhamrikkade te fotograferen was, aangezien de bussen aan het einde van het jaar uit het GD-gebied zouden verdwijnen. Op de foto passeert bus 3096 de fotograaf en is op weg naar het Hoofdstation op Q-link 4.

Extra Q-link wegens Bloemenjaarmarkt in verkeerde kleuren (4)

Na het fotograferen van de Blauwe Q-link bus op 13 april 2019 op P+R Meerstad, ging de fotograaf naar de iets verderop gelegen St. Petersburgweg om daar een andere extra Q-link bus op Q-link 5 vast te leggen. Deze rit werd ook gereden door een Q-link Blauwe bus. Zoals eerder beschreven werden deze ritten met verkeerde bussen ingepland om de extra ritten op Q-link 4 en 5 wegens de Bloemenjaarmarkt op deze dag efficiënter te maken. Op de foto passeert bus 3433 de fotograaf en is als Q-link 5 op weg naar het Hoofdstation terwijl hij voorbij snelt.

Extra Q-link wegens Bloemenjaarmarkt in verkeerde kleuren (3)

Naast de paarse bussen op Q-link 4 reden op Goede vrijdag in 2019 ook extra blauwe Q-link bussen op Q-link 5. Deze extra bussen werden ingezet op Q-link 5 tussen het P+R Meerstad en het Hoofdstation vanwege de jaarlijkse bloemenmarkt die jaarlijks op deze dag in Groningen plaatsvindt. Op de foto is dan ook bus 3427 op P+R Meerstad, waar hij normaal gesproken nooit te zien zou zijn, en staat hier op 19 april 2019 gereed op P+R Meerstad om als Q-link 5 te vertrekken richting het Hoofdstation.

Extra Q-link wegens Bloemenjaarmarkt in verkeerde kleuren (2)

Zoals eerder vermeld werden op Goede Vrijdag, 13 april 2019, extra ritten gereden op Q-link 4 en 5. Doordat omlopen van beide lijnen aan elkaar gekoppeld waren om de diensten efficiënter te maken, reden paarse Q-link bussen op Q-link Blauw en omgekeerd. Omdat de oude Q-link Paars Citaro-bussen aan het eind van het jaar het veld ruimen vanwege de nieuwe concessie die dan ingaat, was het wellicht de laatste keer deze bussen te zien op de Oosterhamrikbaan. Op de foto is bus 3056 te zien bij de halte Zaagmuldersbrug en is als Q-link 4 op weg richting het Hoofdstation.

Extra Q-link wegens Bloemenjaarmarkt in verkeerde kleuren (1)

Zoals eerder geschreven reden op Goede vrijdag op 19 april 2019 veel extra bussen in Groningen vanwege de vele Duitse bezoekers die de stad dan mag ontvangen. Dit jaar werden voor het eerst ook de Q-link lijn 4 en 5 extra bussen ingezet. Q-link 4 reed extra tussen P+R Kardinge en het Hoofdstation, en Q-link 5 tussen P+R Meerstad en het Hoofdstation met extra bussen. Om de omlopen efficiënter te maken zaten deze lijnen aan elkaar gekoppeld en reden gepland bussen met verkeerde Q-link kleuren op beide lijnen. Op de foto is bus 3451 te zien als hij P+R Kardinge verlaat en op weg is naar het Hoofdstation op Q-link 4. Normaal gesproken is deze bus nooit op deze locatie aan te treffen.

Nieuwe Q-link reservebus op Bloemenjaarmarkt lijn 22

Op Goede vrijdag vindt de jaarlijkse Bloemenjaarmarkt plaats in Groningen, waar veel Duitsers op af komen. Om deze Duitsers, die veelal met de auto komen, naar de binnenstad te brengen, rijden elk jaar vele extra bussen van de diverse P+R-locaties aan de oostzijde van de stad Groningen naar het centrum. Jaarlijks wordt dan ook de voormalige P+R-lijn 22 weer opgetuigd tussen P3 Euroborg en de Grote Markt via de IKEA. Deze lijn is met de start van Q-link opgegaan in Q-link 5. Op 19 april 2019 werd op deze lijn reserve Q-link bus 3421 op het voormalige eindpunt van lijn 22 gefotografeerd. Deze bus, die sinds december 2018 reserve Q-link bus is, was nog niet eerder op dit voormalige eindpunt te zien geweest.