Month: juni 2019

Q-link reservebus op lijn 39 (1)

Op 25 juni 2019 belandde Q-link reservebus 3421 op een streekgelede omloop vanuit de stalling Groningen, waardoor een Q-link bus op diverse plekken te zien was waar normaal gesproken geen Q-link bus te zien is. Zoals op de foto te zien is, rijdt de bus als lijn 39 vanuit de stad Groningen naar Surhuisterveen en vice versa. Op de foto passeert de bus de fotograaf bij de halte Zijlvesterweg in het gehuchtje Slaperstil en verlaat de wijk De Held terwijl hij zich richting Surhuisterveen begeeft.

Q-link Sneldiensten wegens Stadspark Live

Na de foto’s in Groningen van de extra businzet vanwege Stadspark Live, werd naar Appingedam gegaan om de tijdelijke Q-link lijn 106 te fotograferen. De lijn reed nadat extra Q-link 6 festivalgangers vanuit Groningen had opgehaald en naar Appingedam had gebracht, leeg terug naar Groningen. Om dit te voorkomen, reed de bus als snelle Q-link 106 terug en deed hierbij alleen de haltes van Q-link 6 aan die aan de N360 lagen. Op de foto staat bus 3450 gereed voor een rit op Q-link 106 en zou zo in het laatste licht op 22 juni 2019 op weg gaan richting Groningen.

Extra ritten op Q-link Blauw wegens Stadspark Live

Wegens Stadspark Live op 22 juni 2019 werden ook diverse extra ritten ingezet op de Q-link lijnen 3 en 4. Vooral in de avonduren, toen beide lijnen 3 en 4 tussen het Hoofdstation en P+R Hoogkerk eens in het half uur reden, werden extra ritten toegevoegd tussen beide knooppunten. Op de foto staat bus 3439 gereed op P+R Hoogkerk met een speciale filmtekst voor deze avond, terwijl hij in het allerlaatste licht vertrekt richting het Hoofdstation.

Airportlink op tijdelijke lijn 13

Wegens Stadspark Live reden er veel extra bussen om de ongeveer 30.000 bezoekers van dit evenement naar de juiste bestemming te brengen, waaronder de halte Verzetstrijderslaan. Speciaal voor dit evenement werd ook een tijdelijke buslijn 13 ingesteld. Deze lijn reed tussen P+R Euroborg en het Stadspark en werd bijna volledig uitgevoerd met bussen van de Airportlink lijn 100. Op de foto is bus 3026 te zien op 22 juni 2019 terwijl hij op weg is naar zijn eindpunt aan de Verzetstrijderslaan.

Q-link Paars op lijn 43

Op 18 juni 2019 was er een tekort aan gelede streekbussen in de stalling in Appingedam, en was men genoodzaakt om op een van de omlopen die normaal op de lijnen 178 en 43 rijden, een Q-link Paars bus in te zetten. Hierdoor kwam een oude Q-link bus, die aan het eind van dit jaar zou verdwijnen, op plekken waar hij vrijwel nooit te zien is. Op de foto passeert bus 3096 de fotograaf in het plaatsje Leentjer, bij de halte Leentjerweg, terwijl hij op weg is als lijn 43 vanuit Siddeburen richting Wagenborgen.

Zomerbroeznn bus op Q-link 4

Op 18 juni 2019 belandde een net nieuw bestickerde Zomerbroeznn streekbus op Q-link 4 wegens een tekort aan bussen op de blauwe Q-link lijnen op dat moment. Zomerbroeznn is een jaarlijks terugkerende actie waarbij twee personen de hele dag in Groningen en Drenthe kunnen reizen met één daldagkaart. Jaarlijks worden hiervoor vijf streekbussen volledig bestickerd voor deze actie. Waarschijnlijk is dit het laatste jaar dat de oude streekbussen van dit type van bestickering voor deze actie worden voorzien, omdat de meeste bussen van dit type aan het einde van dit jaar zullen verdwijnen. Dit is nog niet het geval wanneer bus 3297 de fotograaf passeert op de Busbaan Koeriersterweg in Groningen als Q-link 4 op weg naar Roden.

Q-link Paars op Q-link Blauw (5)

Op 17 juni 2019 belandde een Euro 6 Q-link Paars bus op Q-link lijn 4, omdat op dat moment niet voldoende bussen beschikbaar waren om alle ritten te rijden op Q-link Blauw. Omdat dit wellicht de laatste keer was dat een dieselbus met een verkeerde kleur op Q-link Blauw verscheen, werd naar P+R Kardinge gegaan om bus 3450 te fotograferen bij het vertrek van deze halte richting Beijum.

Eind van dieselbus op Q-link Blauw door komst elektrische bussen (9)

Na het maken van de foto in Roden van de dieselbus op Q-link 4 werd naar het eindpunt van Q-link 3 in Leek Oostindie gegaan. Aan het einde van dit jaar zullen de dieselbussen hier ook van Q-link 3 verdwenen zijn, en dit eindpunt zal waarschijnlijk van een laadpunt voor de elektrische Heuliez bussen voorzien zijn. Op de foto van 16 juni 2019 is dit nog niet het geval, terwijl dieselbus 3437 gereed staat op dit eindpunt om na het maken van de foto op weg te gaan richting Groningen Lewenborg.

Eind van dieselbus op Q-link Blauw door komst elektrische bussen (8)

In minder dan een half jaar tijd, tijdens het maken van deze foto, is het afgelopen met de dieselbussen op de Q-link Blauw lijnen. Op 15 december zullen op beide lijnen bussen van het merk Heuliez gaan rijden, zoals eerder vermeld. Zo lang dit nog niet het geval is, wordt de serie foto’s van de Euro 6 dieselbussen op Q-link Blauw uitgebreid. Op de foto van 16 juni 2019 passeert bus 3435 de fotograaf in de Heijmanslaan in Roden. Eind dit jaar zullen in deze straat richting de Kastelenlaan geen dieselbussen meer te zien zijn, en zullen alle ritten op Q-link 4 worden gereden met de elektrische bussen.

Standaard stadsbus op Q-link 4

Op 14 juni 2019 belandde een standaard stadsbus op Q-link 4, die normaal gesproken alleen zijn rondjes doet op de rustigere stadslijnen. Hierdoor werd voor het eerst sinds vrijwel het begin van Q-link weer een standaard stadsbus op Q-link Blauw gefotografeerd. Aangezien deze bussen aan het einde van het jaar plaats zullen maken voor elektrische bussen, was het de moeite waard om deze foto te maken in de wijk Beijum. Op de foto passeert bus 3005 de fotograaf ter hoogte van de halte Jensemaheerd en is op weg als Q-link 4 richting Roden.