Month: juli 2019

Oude Q-link Rood bussen ingezet op Q-link Paars (2)

Nadat eerder al een voormalige Q-link Rood op Q-link 5 verscheen, was dit op 27 juli 2019 weer het geval. Dit keer kwam bus 3067 echter terecht op de eindhalte Tersluis waar het in zijn periode voor Q-link Rood, toen de bus Q-link Paarse accenten had, nooit is geweest. Aangezien dit eindpunt in gebruik werd genomen op de dag dat Q-link Rood met deze bus van start ging. Op de foto staat de bus zijn tijd af te wachten bij de eindhalte Tersluis om zo op Q-link 5 richting P+R Haren te vertrekken.

Gelede stadsbus op Q-link Paars

In de middag van 27 juli 2019 kwam op de Q-link Paars lijnen een gelede stadsbus terecht. Deze bus werd waarschijnlijk ingezet wegens de ombouw van de diverse bussen voor de nieuwe concessie die halfweg december zou ingaan. Op dat moment zou ook deze bus uit de stad Groningen verdwijnen. Op de foto van bus 3066 is hij op P+R Meerstad de tijd aan het afwachten, vlak voordat hij als Q-link 5 richting Zuidlaren en Annen vertrekt.

Oude Q-link Rood bussen ingezet op Q-link Blauw (1)

Na de foto van de voormalige Q-link Rood bus op Q-link 5 werd doorgereden richting Lewenborg, waar de andere bus die werd omgekleurd van het Rood naar Wit werd gefotografeerd. Namelijk bus 3062 die voor zijn Rode avontuur op Q-link Paars werd ingezet. Op de foto is de bus 3062 te zien bij de halte Kluiverboom, waar wegens de schoolvakanties geen passagiers staan te wachten, als hij op Q-link 3 op 25 juli 2019 onderweg is richting Leek.

Oude Q-link Rood bussen ingezet op Q-link Paars (1)

Sinds 25 juli 2019 rijden voormalige Rode Q-link bussen op het Q-link net in Groningen, dit vanwege de vervanging van deze bussen door Euro 6-bussen op Q-link Rood. De bussen 3062 en 3067 zijn sindsdien in een witte Q-link Huisstijl onderweg en kunnen daarom op alle Q-link lijnen worden ingezet. Op de eerste dag dat deze bussen weer in Groningen reden, kwam bus 3067 terecht op de lijn waar hij op reed voordat hij op Q-link rood terechtkwam, namelijk Q-link 5. We zien hier de bus arriveren bij het eindpunt in Annen om daarna weer als Q-link 5 naar Groningen terug te keren.

Nieuw eindpunt voor Q-link 5 in Scharmer in gebruik!

Op 24 juli 2019 werd na bijna anderhalf jaar voorbereiding het nieuwe eindpunt in Scharmer, in de buurt van de Goldbergweg, in gebruik genomen. Na een periode waar werd gekeerd bij de voormalige discotheek Skopje, werd daarna in de weilanden van Scharmer gekeerd. Nu het definitieve eindpunt gereed is, hoeft dit niet meer en rijdt Q-link 5 dus door naar het eindpunt in Scharmer. Op de foto is bus 3456 te zien als hij op 24 juli 2019 in het laatste licht het eindpunt op rijdt. Over enkele weken zou de laadpaal op deze locatie verschijnen en over een aantal maanden zullen hier ook geen dieselbussen meer te zien zijn.

Nieuw uiterlijk voor Q-link reservebus

Voor de concessie die in december 2019 ingaat, worden in de zomervakantie van 2019 diverse bussen omgebouwd die ook blijven rijden in de nieuwe concessie. Ondanks dat de meeste bussen van de oorspronkelijke Q-link Blauw serie 3420-3447 uit Groningen zullen verdwijnen en naar U-Link in Utrecht zullen gaan, blijven een viertal bussen in Groningen als versterkingsbus of reservebus op de Q-link lijnen. De bussen 3420 en 3421 die al reservebus waren, blijven in elk geval en hebben al een nieuw uiterlijk met meer grijze accenten. Zoals hier te zien is bij bus 3420 als die Kardinge op Q-link 4 verlaat richting Beijum op 24 juli 2019.

Einde EEV bussen op Q-link Rood (2)

Inmiddels is het doek gevallen voor de eerste EEV bussen op Q-link Rood. Sinds 23 juli 2019 worden enkele bussen niet meer ingezet op Q-link Rood welke tijdelijk vervangen zijn door streekbussen en de euro 6 bussen 3448 en 3449 die sinds 21 juli 2019 op deze lijn rijden. De Q-link bussen van Q-link Rood zullen tot december 2019 nog rond rijden in een blanco kleurstelling in Groningen. Op de foto is bus 3071 te zien in de nog Rode Q-link kleuren al hij over de Stadionplein heen rijdt op 21 juli 2019 en op weg is richting het station van Emmen op Q-link 12.

Vernieuwde Euro 6 bussen voor Q-link Rood (2)

Na het maken van de foto van de nieuwe rode Q-link bus op het Stadionplein in Emmen, werd doorgereden naar Klazienaveen om deze voormalige Q-link Paars bus ook in deze Drentse plaats vast te leggen. Deze bus is samen met bus 3449 sinds 21 juli 2019 actief op deze lijn en vervangt de EEV-bussen die tijdelijk naar Groningen zullen teruggaan. Op de foto van 21 juli 2019 passeert bus 3448 de fotograaf bij de halte Voeghoutenstraat en is op weg richting Emmen.

Vernieuwde Euro 6 bussen voor Q-link Rood (1)

Sinds 21 juli 2019 rijden op Q-link Rood lijn 12 tussen Emmen en Klazienaveen deels vernieuwde Euro 6-bussen, afkomstig van Q-link Paars. Aanleiding voor de vervanging van de nog rijdende EEV-bussen is de nieuwe concessie die in december zou ingaan. Aangezien de diverse bussen die meegaan met de nieuwe concessie in de zomer worden omgebouwd en omgestickerd, worden de EEV-bussen hier al eerder vervangen. De eerste bus die in de nieuwe kleur werd ingezet, was bus 3448, de eerste van de vier omgebouwde bussen voor Q-link Rood. De bus staat hier op 21 juli 2019 gereed bij de halte Stadionplein om als Q-link 12 richting Klazienaveen te rijden.

Q-link 15 tijdelijk via P+R Reitdiep

In de zomervakantie van 2019 wordt de complete Zernikelaan op het Zerniketerrein opnieuw ingericht en toekomstbestendig gemaakt voor de vele bezoekers die dagelijks op dit terrein komen. Voor deze vele bezoekers rijden ook veel bussen hierover, die wegens de ombouw moeten omrijden over de route van Q-link Groen. Ook Q-link 15 reed via de route van Q-link Groen en passeert hier op de foto de laadpalen bij P+R Reitdiep terwijl hij op 19 juli 2019 op weg is richting het Hoofdstation.