Month: augustus 2019

Omgebouwde Streekbus voor nieuwe concessie op Q-link 3 (2)

Eerder verscheen al een omgebouwde streekbus op Q-link 3, maar op 27 augustus 2019 was dit opnieuw het geval met de omgebouwde bus 3349 op Q-link 3. Deze bus is voor de nieuwe concessie omgebouwd tijdens de zomervakantie. Op de foto is de bus te zien terwijl hij net het Kardingerplein oprijdt en op weg is naar Lewenborg, om vervolgens door te rijden naar de stalling.

Oude Q-link Rood bussen ingezet op Q-link Blauw (2)

Op 27 augustus 2019 belandde de voormalige Q-link Rood bus 3072 op Q-link 4 ter vervanging van een euro 6-bus die op dat moment niet inzetbaar was. Deze bus reed voordat hij op Q-link Rood reed op Q-link Groen in de stad Groningen. Zijn broertje 3068 was voor zijn Q-link Groen carrière al eens te zien op Q-link Blauw, en nu viel dus ook de eer aan de 3072. Op de foto staat de bus gereed op het eindpunt in Beijum op de Wibenaheerd en gaat als Q-link 4 op weg richting Roden.

Eind van dieselbus op Q-link 5 door komst elektrische bussen (7)

Op 25 augustus 2019 werd naar Harkstede gegaan om een reeds voor de nieuwe concessie omgebouwde euro 6 Q-link Paarse bus met het nummer 3455 op de foto te zetten. Over iets meer dan 3,5 maand, na het maken van deze foto, zullen de dieselbussen op Q-link 5 definitief verdwenen zijn. Tot die tijd blijven onder andere deze omgebouwde bussen rijden. Ze zijn herkenbaar aan de grijze Q-link teksten. Vanaf 15 december 2019 zullen deze bussen alleen nog op Q-link 6 worden ingezet, terwijl op Q-link 5 elektrische Heuliez-bussen zullen rijden. Op het moment van de foto was dit nog niet het geval, aangezien de bus als Q-link 5 op weg is naar Groningen en P+R Haren.

Oude Q-link Rood bussen terug op hun voormalige lijn

Op 17 augustus 2019 werd voormalige Q-link Rood bus 3067 teruggebracht vanuit Groningen naar Emmen om tijdelijk dienst te doen op Q-link Rood. Dit was nodig omdat enkele Q-link Rood bussen defect waren geraakt tijdens het warme weer en voor reparatie terug moesten naar Groningen. Daardoor verscheen deze bus met witte stickers weer op zijn vertrouwde lijn. Op de foto is de bus te zien op 18 augustus 2019 bij de halte Holtlaan in Emmen, waar hij staat te wachten om als Q-link 12 richting station Emmen te vertrekken.

Oude Q-link Rood bussen ingezet op Q-link Groen (2)

Nadat eerder bus 3062 een omloop op Q-link 1 reed, was op 16 augustus 2019 ook Q-link lijn 2 aan de beurt. De bus werd ter vervanging ingezet van de elektrische bussen die werden gebruikt voor de opleiding van de chauffeurs voor de elektrische bus. Op de foto passeert de bus het stadion van FC Groningen en het gebouw Hete Kolen op de Boumaboulevard als hij bijna het eindpunt bij Station Europapark bereikt. Deze voormalige Q-link Rood bus reed hier enkele jaren geleden als Q-link Paars op Q-link 5.

Oude Q-link Rood bussen ingezet op Q-link Groen (1)

Op 12 augustus 2019 werd een voormalige Q-link Rood bus 3062 ingezet op de elektrische Q-link lijn 1, omdat er vanwege de opleiding van chauffeurs op de elektrische bussen niet voldoende bussen beschikbaar waren. Hierdoor reed vrijwel dagelijks een dieselbus op Q-link Groen. Op de foto passeert de oude Emmense bus de fotograaf bij de halte Station Noord als hij in Groningen op weg is als Q-link 1 richting P+R Reitdiep.

Omgebouwde reserve dieselbus op Q-link 1

Op 5 augustus 2019 werden enkele dieselbussen op beide Q-link Groen lijnen ingezet vanwege de ombouwoperatie van de diverse Q-link Groen bussen die op dat moment plaatsvond. Gelijktijdig werden ook twee bussen gebruikt voor de opleiding van chauffeurs op elektrische bussen. Daarom werd onder andere de reeds omgebouwde reservebus 3421 ingezet op Q-link 1, die ook in de nieuwe concessie zou blijven, en staat hier gereed bij de halte Station Noord en zal zo op weg gaan richting P+R Reitdiep.

Nieuwe omgebouwde Q-link reservebus

Sinds eind juli 2019 is bus 3422 omgebouwd voor de nieuwe concessie, waarbij deze zijn Q-link Paarse kleur heeft verloren en een standaard grijze reservebus is geworden. In de nieuwe concessie zullen de bussen 3420 tot en met in elk geval bus 3423 worden gebruikt om diverse lijnen te versterken of als reserve te dienen voor overige bussen. Op de foto is bus 3422 in zijn nieuwe jasje te zien bij de halte De Platen in Delfzijl op 3 augustus 2019 en zal zo op zijn oude stamlijn Q-link 6 richting Groningen vertrekken.

Q-link Oranje op extra ritten op lijn 163

Omdat er in de week van 29 juli 2019 t/m 1 augustus 2019 diverse extra afvaarten waren van de boot vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog en terug wegens de vele vakantiegangers en een kapotte boot waardoor de afvaarten ook op andere tijden waren dan normaal, werden extra ritten op lijn 163 tussen Groningen en Lauwersoog gereden. Deze werden veelal uitgevoerd met Capacity bussen van Q-link Oranje die voor het grootste deel in de vakantieperiode stilstaan. Op de foto is bus 3404 te zien als lijn 163 de stad binnenrijdt op de Oosterhamrikbaan op 1 augustus 2019.

Omgebouwde Streekbus voor nieuwe concessie op Q-link 5 (2)

Nadat eerder een oude omgebouwde Euro 5 bus voor de nieuwe concessie op Q-link 5 reed, was het op 29 juli 2019 de beurt aan een omgebouwde Euro 6 bus om waar te nemen voor een Q-link Paarse bus. Wegens de ombouw van onder andere Q-link Paars bussen zijn er in de zomer van 2019 diverse opvallende inzetten op de Q-link lijnen te zien. Op de foto komt bus 3332 de Vossenburglaan op rijden in Meerstad en is op weg naar het eindpunt in de toekomstige wijk Tersluis.