Month: september 2019

Einde EEV bussen op Q-link 6 (2)

Over 2,5 maand zullen de EEV-bussen in de concessie voor goed tot het verleden gaan behoren in Groningen en Drenthe. De meeste van deze stadsbussen worden vervangen door elektrische bussen. Ook de bussen welke zijn verbouwd tot Q-link bus zullen het veld gaan ruimen en worden vervangen door bussen van het merk Heuliez, zoals al reeds eerder werd beschreven. Op Q-link 6 zullen ze echter door de al op deze lijn rijdende euro 6 Q-link paars bussen vervangen worden. Op de foto passeert bus 3068 de fotograaf op 22 september 2019 in Ten Boer ter hoogte van de halte Groene Zoom en is op weg als Q-link 6 richting Groningen. Binnen korte tijd zou dit beeld tot het verleden behoren.

Instructie van chauffeurs op elektrische Q-link Groen bussen (1)

Aangezien met ingang van de nieuwe concessie in december 2019 vele nieuwe elektrische bussen zullen gaan rijden op Q-link 3 tot en met 5 en de streekdiensten, worden alle chauffeurs opgeleid om op deze bussen vanaf het nieuwe dienstregelingsjaar dienst te gaan doen. Daarvoor worden de chauffeurs opgeleid in een tweetal Q-link Groen bussen, welke buiten de dienstregeling om rijden. Om dit te compenseren worden in deze periode een tweetal dieselbussen op Q-link Groen ingezet. Op de foto passeert bus 3476 de fotograaf op één van deze ritten de Zernikelaan in Groningen op 19 september 2019.

Eind van dieselbus op Q-link 5 door komst elektrische bussen (7)

Al eerder werd geschreven over het verdwijnen van de dieselbussen op Q-link lijn 5. De huidige dieselbussen zullen worden vervangen door elektrische bussen van het merk Heuliez. Inmiddels zijn ook de eerste tekenen zichtbaar dat de dieselbussen over minder dan 3 maanden op deze lijn gaan verdwijnen. Bij de eindhaltes in Tersluis en Scharmer zijn namelijk de eerste laadpalen voor de nieuwe Heuliez bussen klaar, waar op dit moment nog de dieselbussen onderdoor rijden om te keren. Op de foto is dit ook het geval als bus 3460 onder de laadpaal van Tersluis in Meerstad door rijdt op 19 september 2019 en op weg is richting Zuidlaren en Annen.

Oude Q-link Rood bussen ingezet op Groninger Stadsdienst (2)

Nadat eerder een voormalige Q-link Rood bus op stadslijn 7 in Groningen reed, was het op 16 september 2019 het geval op stadsbuslijn 10 tussen de Korrewegwijk en de Hoornsemeer voor een rood-grijze stadsbus. Hier werd de voor zijn Q-link Rood periode als Q-link Groen actieve 3072 te zien. Op de foto komt de bus net aan bij de eindhalte Maartenshof en zou naar een kleine stop weer verder gaan rijden richting Korrewegwijk.

Omgebouwde Streekbus voor nieuwe concessie op Q-link 12

Nadat eerder al op de Groningse Q-link lijnen een verbouwde streekbus voor de nieuwe concessie verscheen, was dit op 5 september 2019 ook het geval op de Emmer Q-link lijn 12. Op de foto is de bus met het nummer 3330 te zien op de Statenweg in Emmen en is op weg richting het station van Emmen op Q-link 12. De bus verving hier tijdelijk een normale Rode Q-link bus.

Vernieuwde Euro 6 bussen voor Q-link Rood (4)

Nadat de 3450 een ritje naar Klazienaveen had gemaakt, werd deze bus nog eens vastgelegd op een kleine omleiding over het Stadionplein in Emmen wegens de bouw van een nieuw zwembad aldaar. Bus 3450 reed voor zijn Q-link Paars-periode ook enkele weken op lijn 12 tussen Meerdijk en Station Emmen, wat de voorloper was van Q-link 12. Op de foto passeert de bus op 3 september 2019 de fotograaf en is op weg richting het station.

Vernieuwde Euro 6 bussen voor Q-link Rood (4)

Na de foto aan de Weerdingerstraat werd doorgereden naar de Van Schaikweg in Emmen. Hier werd nogmaals het nieuwe materiaal van Q-link 12 vastgelegd, maar nu is de bus op 3 september 2019 onderweg naar Emmen Meerdijk, waar de helft van de ritten door de week buiten de vakantie eindigt. Op de foto is bus 3449 te zien, een van de vier vernieuwde bussen die op Q-link Rood zijn gaan rijden, samen met zijn broertjes 3448, 3450 en 3451.

Vernieuwde Euro 6 bussen voor Q-link Rood (3)

Al eerder werd geschreven over de vernieuwde Euro 6 bussen op Q-link 12 in Emmen, afkomstig van Q-link Paars. Deze bussen hebben in Emmen de EEV-bussen vervangen, die nu in een blanco kleurstelling op allerlei Q-link lijnen hun rondjes rijden. Hiervoor is gekozen omdat in december 2019 Q-link Rood volledig moet worden uitgevoerd met Euro 6 bussen. Tijdens de ombouw van deze bussen is ervoor gekozen om ze direct te voorzien van de nieuwe kleurstelling. Op de foto is bus 3450 te zien bij de halte Weerdingerstraat in Emmen en op Q-link 12 richting Klazienaveen.

Q-link Oranje op Q-link Paars (2)

Na de foto in Delfzijl werd doorgereden naar Middelbert om de Q-link Oranje bus daar vast te leggen op de Middelberterweg waar hij normaal nooit te zien is. Op de foto van 3 september 2019 passeert de bus de fotograaf op Q-link 5 als hij op weg is richting Harkstede. Daarna zou hij richting Annen en Zuidlaren gaan rijden en voor de rest van de middag nog op deze lijn blijven rijden.

Q-link Oranje op Q-link Paars (1)

Op 3 september 2019 belandde op Q-link Paars een Q-link Oranje bus. Hierdoor was het mogelijk deze bus in zijn Oranje uitmonstering eens op speciale plekken te zien waar ze normaal nooit te zien zullen zijn. Extra opvallend is dat deze bus op deze lijnen werd ingezet terwijl op Q-link 15 op hetzelfde moment een normale streek gelede bus reed. Op de foto passeert de bus 3406 in Delfzijl op de Kustweg als hij als Q-link 6 op weg is richting station Delfzijl.