Month: december 2019

Q-link Groen op Groninger Stadsdienst (2)

Na het plaatje op stadslijn 7 in Vinkhuizen, ging de bus na een nieuw rondje op lijn 7 vanaf Station Noord doorrijden op lijn 10 naar de Korrewegwijk, het Hoofdstation en het Hoornsemeer en kwam hierdoor voor het eerst in het zuiden van de stad. Op de foto komt de bus namelijk aan bij het eindpunt in Hoornsemeer bij de halte Martenshof op 30 december 2019 en zou na een kort oplaadmomentje weer gaan vertrekken richting de Korrewegwijk als lijn 10.

Eind van dieselbus op Q-link 5 door komst elektrische bussen (10)

Zoals eerder geschreven mogen de oude omgebouwde stadsbussen nog even doorrijden wegens een verlate levering van de Heuliez-bussen. Daardoor is het mogelijk deze bus ook nog te fotograferen op andere plekjes op Q-link 5. Zoals voor de Brandweerkazerne aan de Sontweg in Groningen die waarschijnlijk ook de komende jaren zou verdwijnen, net als bus 3096 die op dit moment voor de kazerne langs rijdt op Q-link 5 en op weg is richting Zuidlaren en Annen op 30 december 2019.

Q-link Groen op Groninger Stadsdienst (1)

Op 30 december 2019 belandde Q-link Groen-bus 3479 op een stadsdienst-gelede omloop in Groningen. Dit werd mogelijk doordat de stadsdienst sinds de start van de nieuwe concessie op 15 december 2019 volledig met elektrische bussen wordt uitgevoerd. Eerst kwam bus 3479 op lijn 7 tussen Station Noord, Vinkhuizen en het Hoofdstation, waar de laatste weken al eerder Q-link-bussen te zien waren. Op de foto rijdt bus 3479 Vinkhuizen binnen op de Siersteenlaan om na een rondje Vinkhuizen te eindigen op het Hoofdstation.

Nieuwe elektrische Heuliez Q-link bus op Q-link Blauw (9)

Bij de start van de nieuwe concessie op 15 december 2019 waren slechts drie van de 49 Heuliez-bussen aanwezig voor de dienst. In de loop van december kwam hier ook een volgende bus bij in de vorm van bus 7404, die in een compleet blanco jasje zonder witte kleur en Q-link logo voorop werd geleverd. Ook deze bus wordt voorlopig ingezet op Q-link 4 totdat hij ook op andere lijnen kan rijden. Op de foto passeert de bus op 30 december 2019 de fotograaf op de Huizingermaar en is als Q-link 4 op weg richting Roden vlak voordat hij aankomt op P+R Kardinge.

Eind van dieselbus op Q-link Blauw door komst elektrische bussen (16)

Naast op Q-link 4 zullen ook op Q-link 3 de dieselbussen in de loop van 2020 gaan verdwijnen. Het plan was dat dit al per 14 december 2019 zou gebeuren, maar door vertraging met de levering van de elektrische Heuliez-bussen en doordat de laadpaal bij Ruischerbrug nog niet klaar is, zoals eerder beschreven, zijn de oude Q-link Blauw-bussen nog steeds in gebruik. Op de foto is dit nog niet het geval als bus 3430 over de Loefzijde in Lewenborg snelt op 27 december 2019 en op weg is richting Leek als Q-link 3.

Eind van dieselbus op Q-link 5 door komst elektrische bussen (9)

Doordat de nieuwe elektrische Heuliez-bussen nog niet allemaal tijdig geleverd zijn, mogen de omgebouwde stadsbussen op Q-link Paars nog even een poosje verder op beide paarse Q-link lijnen hun rondjes rijden. Daardoor staat de nieuwe laadpaal op het eindpunt bij Scharmer er nog werkloos bij. Op de foto staat bus 3075 zijn tijd af te wachten om zo als Q-link 5 op 27 december 2019 richting Groningen te vertrekken.

Capacity L bussen op Q-link 5 (2)

Op 23 december 2019 reed al eens een Capacity L-bus op Q-link 5, maar een paar dagen later op 27 december 2019 gebeurde exact hetzelfde weer. Dit keer werd echter naar de andere kant van de route getogen waar deze Capacity L zijn rondjes rijdt. Namelijk de smalle straatjes van Engelbert en Middelbert waar deze 21 meter lange bus ook prima past. Op de foto passeert de bus over de voormalige spoordijk van de Woldjerspoorweg in Engelbert en is als Q-link 5 op weg richting Groningen op 27 december 2019.

Nieuwe streek gelede bus op Q-link 12 (2)

Naast de Q-link-versterkingsbus reed op 23 december 2019 ook een nieuwe gelede streekbus zijn rondjes. Daardoor reed er deze dag geen enkele rode Q-link-bus op deze lijn, wat ook een bijzonderheid is. Ondanks dat al eerder tijdelijk een nieuwe gelede streekbus op deze lijn had gereden, was het nu een bus waarvan de voorfilm wel werkt. Op de foto is bus 7522 op weg richting Klazienaveen terwijl hij de halte Edisonstraat net achter zich laat.

Q-link versterkingsbus op Q-link Rood

Ondanks dat de bussen 3420 tot en met 3423 bedoeld zijn voor de versterkingsbusritten, werden de eerste paar weken na de concessiestart de bussen ingezet op de normale lijndiensten. Dit waarschijnlijk door de vertraagde levering van de Heuliez-bussen. Zelfs op Q-link Rood in Emmen kwam bus 3422 tot inzet, dit omdat waarschijnlijk een Q-link Rood-bus voor onderhoud was. Op de foto is de bus te zien terwijl hij halt houdt bij de halte Edisonstraat op 23 december 2019 en daarna op weg gaat richting Emmen als Q-link 12.

Capacity L bussen op Q-link 5 (1)

Nadat de vier Capacity L-bussen werden bestickerd in de paarse Q-link kleuren, was het de bedoeling om deze bussen in te zetten op Q-link 6. Echter, door een vertraagde levering van de Heuliez-bussen en de grote gelijkenis met de Mercedes Benz Citaro C2-bussen op de paarse lijnen, was het op 23 december 2019 ook mogelijk om de nieuw bestickerde Capacity L-bus 3409 aan te treffen op Q-link 5. Een lijn waar die door de komst van de nieuwe Heuliez-bussen maar zeer kort en weinig te zien zou zijn. De bus staat gereed bij de halte P+R Westlaren om zo richting Groningen te vertrekken.