Month: februari 2020

Nieuwe gelede streekbus op Q-link Oranje (2)

Na eerder in december 2019 bijna dagelijks een gelede streekbus op Q-link Oranje te hebben gezien, verschijnen deze bussen de laatste weken steeds vaker op deze lijn. Dit komt waarschijnlijk omdat er geen Oranje Capacity-bus beschikbaar is voor een omloop op deze lijn. Op de foto is bus 7522 te zien terwijl hij op 26 februari 2020 op weg is naar het eindpunt Zernike Noord achter de fotograaf. Hierna vertrekt de bus weer richting het Hoofdstation op Q-link 15.

Eind van dieselbus op Q-link Blauw door komst elektrische bussen (17)

Het einde van dieselbussen op Q-link 4 komt steeds dichterbij door de instroom van steeds meer nieuwe elektrische Heuliez-bussen op deze lijn. Hierdoor wordt het steeds zeldzamer om een Mercedes Benz Citaro G C2 in de Blauwe Q-link-kleur in de wijk Beijum aan te treffen. Op de foto staat bus 3440 bij de halte Edzemaheerd en gaat daarna op 15 februari 2020 op weg naar Roden als Q-link 4.

Nieuwe elektrische Heuliez Q-link bus op Q-link Blauw (14)

Nadat bus 7417 eerder zijn paarse Q-link-jasje verruilde voor een blauw Q-link-jasje, gebeurde dit ook met bus 7410, die zelfs al op Q-link Paars lijn 5 had gereden. De bussen werden van kleur veranderd omdat de laadinfrastructuur van de Q-link Paarse lijn nog steeds niet gereed is in Annen. Op Q-link 4 is dit wel het geval, daarom worden de nieuwe elektrische Heuliez-bussen massaal op deze lijn ingezet. Op de foto staat bus 7410 in zijn nieuwe jasje ter hoogte van de halte Jensemaheerd en rijdt daarna op 15 februari 2020 door als Q-link 4 naar Roden.

Nieuwe Streekbus op Q-link Groen

Op 1 februari 2020 reed er op Q-link Groen een gelede streekbus, ter vervanging van een elektrische Q-link-bus die normaal op deze lijnen rijdt. Ondanks de verplichting om beide lijnen sinds de concessiestart op 14 december 2019 met elektrische bussen te bedienen, rijden er toch nog dieselbussen op deze lijnen met HVO-brandstof. Op de foto staat de nieuwe streekbus 7503 bij de beginhalte P+R Reitdiep, wat eigenlijk niet de bedoeling was voor deze lijn. De bus zal zo vertrekken op Q-link 1 richting het Hoofdstation.

Q-link Blauw dieselbus op Q-link 6

Door de instroom van diverse nieuwe Heuliez-bussen op Q-link 4, zijn verschillende Q-link Blauwe dieselbussen die binnenkort naar Utrecht vertrekken beschikbaar voor andere inzetten. Door een tekort aan Q-link Paars-bussen komt het voor dat deze bussen op Q-link 6 worden ingezet, zoals ook op 10 februari 2020 het geval was. Q-link Blauw-bus 3435 staat gereed op het busstation van Appingedam om verder te gaan als Q-link 6 richting Delfzijl.

Nieuwe elektrische Heuliez Q-link bus op Q-link Paars (2)

Na de foto in Engelbert werd doorgereisd naar de halte bij UMCG Hoofdingang, die onlangs is vernieuwd en aangepast voor de vele buslijnen die hier passeren. Ook Q-link 5 maakt sinds kort gebruik van deze nieuwe halte, maar de nieuwe Heuliez-bussen op deze lijn waren op 8 februari 2020 voor het eerst te zien. Op de foto staat bus 7417 bij de halte UMCG Hoofdingang en gaat zo op weg richting Annen voor een van zijn eerste ritten op deze lijn.

Nieuwe elektrische Heuliez Q-link bus op Q-link Paars (1)

Op 8 februari 2020 reed voor het eerst een paarse Q-link Heuliez op Q-link 5. Deze bussen zullen de komende tijd op deze lijn instromen en de dieselbussen definitief vervangen. De inzet van deze bus was echter niet de bedoeling, omdat in Annen nog steeds geen laadfaciliteit is. De Heuliez-bussen rijden daardoor op dit moment alleen nog op Q-link 4. Op de foto komt de paarse Q-link bus 7417 langs de fotograaf op de Olgerweg in Engelbert en is op weg richting Harkstede.