Month: mei 2020

Eind van dieselbus op Q-link 5 door komst elektrische bussen (17)

Ondanks dat de elektrische Heuliez-bussen tegenwoordig massaal op Q-link 5 rijden, duikt af en toe nog een Paarse Q-link 6 Euro 6 dieselbus op deze lijn op. Dit is omdat waarschijnlijk dan geen elektrische Heuliez-bus beschikbaar is om een van de omlopen op deze lijn uit te voeren. Op de foto passeert bus 3460 de fotograaf op 23 mei 2020 als hij op weg is in de richting van Groningen terwijl hij over de Middelberterweg in Engelbert rijdt.

Omleidingen van Q-link lijnen wegens de ombouw van UMCG Noord (3)

Door de ombouw van UMCG-Noord wordt ook Q-link 2 voor een langere tijd omgeleid. De halte UMCG Hoofdingang en de Oostersingel worden niet door deze lijn bediend in de richting van P+R Reitdiep. In plaats daarvan rijdt de lijn via de Petrus Campersingel en de Vrydemalaan naar de busbaan Kolendrift, waar de route weer wordt opgepakt. Langs de Petrus Campersingel is een tijdelijke halte gemaakt die bus 3477 op de foto van 23 mei 2020 net is gepasseerd en op weg is als Q-link 2 richting P+R Reitdiep.

Omleidingen van Q-link lijnen wegens de ombouw van UMCG Noord (2)

Wegens de grote ombouw van UMCG-Noord tot nieuw busknooppunt worden zoals eerder geschreven diverse Q-link lijnen omgeleid via andere routes tot halverwege 2021. Ook voor Q-link 5 geldt dat deze wordt omgeleid vanaf UMCG Hoofdingang naar het Hoofdstation en vice versa. Hierbij wordt de route van Q-link 6 gevolgd en komt de bus ook over het Damsterdiep. Op de foto is bus 7426 te zien terwijl hij de fotograaf op 16 mei 2020 passeert en op weg is richting P+R Haren op Q-link 5.

Bijzondere inzetten op Q-link lijnen door Coronacrisis (6)

Al bijna sinds de start van de zaterdagdienstregeling wegens de coronacrisis rijdt op Q-link 5 door de week een Q-liner op één rit tussen het Hoofdstation en Zuidlaren Brink, welke al eens werd gefotografeerd. Daarna rijdt deze bus door als Q-link 5 naar UMCG Hoofdingang. Op de laatstgenoemde plek is de bus 7638 te zien als die bijna zijn eindhalte heeft bereikt op 4 mei 2020.

Bijzondere inzetten op Q-link lijnen door Coronacrisis (5)

Ook op Q-link 4 rijden diverse extra ritten ten opzichte van de zaterdagdienstregeling die geldt tijdens de coronacrisis. Een drietal ritten zijn toegevoegd aan deze lijn met elektrische stadsbussen. Eén van deze ritten rijdt vanuit Beijum naar P+R Hoogkerk, terwijl de andere beide ritten juist in de tegenovergestelde richting gaan. Deze rit was al eerder gefotografeerd, maar door de steeds langere dagen was dit nu ook bij daglicht mogelijk. Op de foto van 4 mei 2020 passeert bus 7005 de fotograaf op de Huizingermaar als hij bijna P+R Kardinge bereikt en als Q-link 4 op weg is richting P+R Hoogkerk.

Bijzondere inzetten op Q-link lijnen door Coronacrisis (4)

Nog steeds rijdt Qbuzz op dit moment de hele week volgens een zaterdagdienstregeling op de Q-link lijnen, wegens de verminderde vraag door de coronacrisis. Echter wordt deze dienstregeling aangevuld met extra ritten in de ochtendspits met op sommige lijnen opvallend materiaal. Dit is omdat de vraag niet groot genoeg is of omdat ze gekoppeld zitten aan andere lijnen. Zo rijdt op Q-link 3 elke dag één rit in de vroege ochtend met een 12 meter elektrische stadsbus tussen Leek en Lewenborg. Op de foto van 4 mei 2020 passeert bus 7032 op de Parkallee als hij bijna het eindpunt Lewenborg heeft bereikt.

Blauwe Elektrische Heuliez bus op Q-link Paars (2)

Omdat nog steeds niet alle Heuliez-bussen geleverd zijn, duikt er nog regelmatig op Q-link 5 een Q-link Blauw-bus op. Deze bussen, die thuishoren op de beide Blauwe Q-link lijnen, verschijnen de laatste tijd regelmatig ook op Q-link 5 omdat er nog niet voldoende Paarse en Blanco bussen voorhanden zijn wegens de coronacrisis, waardoor niet alle bussen kunnen worden geleverd. Op de foto is bus 7402 te zien terwijl hij halt houdt bij P+R Haren en op weg gaat richting Tersluis op 2 mei 2020.