Month: juli 2020

Van Q-link naar U-link (6)

Als laatste werd nog naar het centrum van Utrecht getogen waar ook de voormalige Q-link Blauwbussen meerdere malen per uur passeren op de U-link lijn 73 en 77. Ze rijden hier dan ook in een totaal andere omgeving dan het centrum van Groningen. Op de foto is bus 3446 te zien waar deze serie ook mee begon en halteert op 18 juli 2020 bij de halte Stadsschouwburg in Utrecht en is als U-link 73 op weg naar Zeist Busstation.

Van Q-link naar U-link (5)

Na de foto bij het busstation in Zeist werd doorgegaan naar de Dreef, waar U-link 73 samen rijdt met U-link 34, die tussen Amersfoort en P+R Westraven rijdt en hierbij langs het Science Park in Utrecht komt. Ook de oude Q-link Blauwbussen zijn veel te zien op deze Dreef en passeren hier een aantal zeer hoge honingraatflats die hij in Groningen nooit is gepasseerd. Op de foto is bus 3431 op weg richting Utrecht als U-link 73 richting Utrecht.

Van Q-link naar U-link (4)

Na de foto’s in De Bilt werd getogen naar de route van de U-link lijn 73, die tussen Soesterberg via Zeist naar Maarssen in Utrecht rijdt. Ook op deze lijn zijn veel oude Q-link Blauwbussen te zien die tot de komst van de Heuliez-bussen in Groningen hun rondjes reden. Op U-link 73 rijdt de helft van de ritten niet door naar Soesterberg maar eindigen op het Busstation van Zeist. Vlak achter dit busstation staat de Nieuwe Kerk, die bus 3441 achter zich laat om na een kering op 18 juli 2020 terug te keren richting Utrecht als hij bijna het busstation in Zeist heeft bereikt.

Van Q-link naar U-link (3)

Na de foto in het centrum van De Bilt werd nog een stukje doorgelopen richting Bilthoven, waarna nogmaals één van de oude Blauwe Q-linkwagens met het nummer 3447 werd opgewacht. Deze wagen, die in 2014 voor het eerst in Groningen reed, is in de loop van dit jaar naar Utrecht gegaan samen met zijn soortgenoten. Naast de nieuwe stickers aan de buitenzijde is ook de binnenkant van de bussen opgeknapt met nieuwe bekleding op de stoelen. Op de foto komt de bus uit de Planetenbaan en rijdt op 18 juli 2020 net De Bilt binnen terwijl hij als U-link 77 op weg is richting Utrecht en Nieuwegein.

Van Q-link naar U-link (2)

Na de foto in Utrecht werd getogen naar de plaats De Bilt, waar de dagelijkse weermetingen van het KNMI vandaan komen. Hier komt ook U-linklijn 77, die tussen Bilthoven en Nieuwegein rijdt. Deze lijn rijdt veelal met de voormalige Q-link Blauwbussen in hun nieuwe U-link huisstijl, maar ook met voormalige stad- en streekbussen uit Groningen. Op de foto passeert bus 3440 de halte Looydijk in het winkelcentrum van De Bilt en is op weg richting Utrecht op 18 juli 2020.

Van Q-link naar U-link (1)

Zoals eerder beschreven zijn er diverse Q-linkbussen vanuit Groningen naar Utrecht gegaan voor Qbuzz zijn eigen U-link netwerk aldaar. Voornamelijk de voormalig Q-link Blauwe bussen 3424 tot en met 3447 rijden op dit nieuwe netwerk hun rondjes. Dit netwerk met de naam U-link is bijna een kopie van het Groninger Q-link, echter zonder dat de lijnkleuren op de bussen zijn geplakt. De voormalige Q-linkbus 3446 komt hier aan op het centrale station van Utrecht en gaat na een korte stop als lijn 73 verder richting Maarssen op 18 juli 2020.

Nieuwe elektrische Heuliez Q-link bus op Q-link Paars (11)

Op 2 juli 2020 werd als laatste laadvoorziening voor de elektrische Q-link Heuliez-bussen de laadlocatie bij Annen in gebruik genomen. Deze locatie is gebouwd naast de oude eindhalte Rotonde in Annen. Ondanks dat dit een tijdelijke locatie voor enige jaren betreft, waren er uit de buurt veel bezwaren van de bewoners. Op de foto vertrekt bus 7447 van het nieuwe laadstation en is op 12 juli 2020 op weg richting Groningen op Q-link 5.

Oude Q-link bus op Q-link Rood

Ondanks dat op 3 juli 2020 de oude Q-linkbussen van het type Mercedes Benz Citaro G C1 voor het laatst zouden rijden, dook op 7 juli 2020 de blanco Q-linkbus 3067 weer op op Q-linklijn 12. Op deze lijn tussen Emmen en Klazienaveen is deze bus geen vreemd gezicht, aangezien hij eerder in de Rode Q-link-kleur rondreed. Op de foto is mogelijk bus 3067 aan zijn laatste rit bezig terwijl hij op weg is naar het station van Emmen en over de Statenweg in Emmen rijdt.

Oude Q-link Paars bussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (42)

Op 3 juli 2020 was het de laatste dag dat de oude Q-link Paarse bussen reden; daarna zullen ze waarschijnlijk voorgoed Groningen en Drenthe verlaten. Deze bussen, die oorspronkelijk als stadsbussen begonnen, werden in 2013 omgebouwd voor de toen nieuwe Q-linklijnen. Ze zouden met de start van de nieuwe concessie eind 2019 het veld ruimen. Echter, door niet op tijd geleverde Heuliez-bussen en niet gereed zijnde laadpalen reden deze bussen tot april nog door op de Paarse Q-linklijnen. Toen op 1 juni 2020 de normale dienstregeling na de grote coronacrisis werd hervat, werden de bussen ingezet op allerlei streeklijnen vanwege de verwachte drukte. Deze bleef echter uit, maar de bussen kregen wel een prachtig afscheid in de regio. Op de foto passeert bus 3063 op de allerlaatste rit van deze bussen en is als lijn 20 op weg naar het station van Assen terwijl hij over de Hoofdvaartsweg rijdt. Na deze rit is de periode van deze Mercedes Benz Citaro G C1-bussen na 21 jaar in Groningen en Drenthe voorgoed voorbij.

Q-link Paars dieselbussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (6)

Zoals eerder beschreven, kwam ook een Q-link Paarse dieselbus voor Q-link 6 in Drenthe terecht. Hij reed hier meestal op de oude Q-link Paarse omlopen en kwam hier vaak terecht op lijnen waar hij normaliter nooit te zien zou zijn. Zo ook op lijn 50 tussen Groningen en Assen, waar de bus op dat moment reed op een gelede streekbus-omloop. Op de foto vertrekt de bus van het busstation Martin Luther Kingweg in Assen en is op weg richting het treinstation op 3 juli 2020.