Month: augustus 2020

Oude Q-link Paars bussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (46)

Op 25 augustus 2020 belandde de Paarse Q-link bus 3068 in het Drentse land. Wegens een defecte Euro 6 Q-link bus werd deze bus naar Hoogeveen gereden om deze nieuwere Q-link Paarse dieselbussen te vervangen. Deze Q-link Paarse euro 6 bussen rijden in Drenthe omdat op lijn 22 tussen Assen en Emmen gelede bussen moeten rijden, maar rijden ook op andere lijnen rond omdat dit qua omlopen beter uitkomt. Op de foto passeert bus 3068 de halte Herenstreek 105 in Nieuw-Dordrecht als hij als lijn 26 tussen Coevorden en Emmen op weg is richting zijn eindpunt bij het station in Emmen.

Oude Q-link Paars bussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (45)

Zelfs op zaterdag 22 augustus 2020 dook Q-link Paars bus 3068 weer op op de streekdienst. Dit keer werd de bus ingezet vanuit stalling Zoutkamp en kwam hierbij met name op de lijn 65 tussen Groningen en Zoutkamp en lijn 163, de sneldienst tussen Groningen en Lauwersoog actief. In de ochtend rijdt bus 3068 weer door de wijk De Hunze die al jaren door lijn 65 wordt bediend nadat de stadslijn aan het begin van deze eeuw verdween. Op de foto is de bus op weg richting het Hoofdstation in de stad Groningen als hij over de Berlageweg heen rijdt.

Q-link reservebusssen op de streekdienst

Ondanks dat diverse Paarse Q-link bussen op de streekdienst rijden, rijden op de flexibele ritten welke deels rijden sinds 17 augustus 2020 een aantal Q-link reservebussen met de nummers 3420-3423. Deze bussen reden eerder op allerlei Q-link lijnen in allerlei kleuren, maar zijn inmiddels in een blanco kleurstelling onderweg. Op de foto vertrekt bus 3420 vanaf P+R Kardinge op lijn 61 vanuit Groningen richting Bedum op 21 augustus 2020.

Oude Q-link Paars bussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (44)

Nadat bus 3068 diverse ritten op lijn 178 tussen Groningen en Siddeburen had gereden, kwam op 21 augustus 2020 de bus later terecht op lijn 65 tussen Groningen en Zoutkamp. Ondanks dat voor de zomervakantie diverse ritten op de streekdienst door deze bussen werden gereden, kwamen deze bussen niet op deze lijn terecht. Op de foto passeert de bus de halte Bakemastraat en is als lijn 65 op weg richting Zoutkamp waarna hij daarna weer terug zou gaan rijden richting Groningen.

Elektrische stadsbus op Q-link 5

Op 21 augustus 2020 belandde op Q-link 5 een elektrische standaard stadsbus. Deze bussen die normaal alleen maar in de steden Groningen, Assen en Emmen te zien zouden zijn, konden nu op plekken komen waar ze normaal niet te zien zijn. Waarschijnlijk reed de bus dan ook voor een Heuliez die defect was geraakt. Op de foto passeert de bus met het nummer 7011 de fotograaf bij P+R Meerstad en is als Q-link 5 op weg richting Zuidlaren en Annen.

Oude Q-link Paars bussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (43)

Ondanks eerdere berichten dat de oude Q-link Paars bussen voor de vakantie buiten dienst gingen, kwamen in de loop van de week van 17 augustus 2020 een viertal bussen weer in dienst. De bussen rijden voornamelijk op de extra busdiensten en speciale ritten. Echter, belandde bus 3068 op de streekdienst vanuit Groningen en kwam daarbij op diverse streeklijnen terecht. De bus in de complete Paarse Q-link-uitmonstering reed onder andere op lijn 178 tussen Siddeburen en Groningen, waar ze ook al voor de zomervakantie dienstregeling op reden. Op de foto passeert de bus in Kolham op de Hoofdweg en is op weg richting Groningen op 21 augustus 2020.

Q-link Rood bussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (1)

Naast een viertal Q-link Paars bussen, rijdt ook een Q-link Rood bus vanuit de stalling Emmen op de streekdienst sinds 17 augustus 2020. Dit om, net als bij de viertal Q-link Paars bussen, te zorgen dat er vrijwel alleen gelede bussen rijden op lijn 22 tussen Emmen en Assen. Ook een Q-link Rode bus komt op een andere lijn in de vorm van lijn 50 tussen Groningen en Assen. Op de foto rijdt bus 3449 de fotograaf voorbij op de Groningerstraat in De Punt op 19 augustus 2020 en is op weg richting Assen.

Q-link Paars dieselbussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (7)

Op 17 augustus 2020 is sinds de coronacrisis een nieuwe dienstregeling ingegaan in het GD concessiegebied. Delen van de dienstregeling zijn hierdoor juist deels gekrompen, terwijl andere zijn uitgebreid. Tevens bestaat de mogelijkheid om per week extra bussen in te zetten. Door deze situatie rijdt lijn 22 tussen Assen en Emmen slechts eens per uur en zoveel mogelijk met gelede bussen. Aangezien Qbuzz niet voldoende bussen heeft, zijn een viertal gelede Q-link Paars naar Drenthe gestuurd om daar extra te ondersteunen. Echter zijn de bussen ook op andere lijnen te zien, zoals op lijn 83 tussen Assen en Leek. Op de foto passeert bus 3462 in Peest op de Hoofdweg en is op 19 augustus 2020 op weg naar Leek.

Omleiding op Q-link 4 in Roden wegens ombouw Busstation

Wegens een grootschalige verbouwing van het busstation van Roden wordt Q-link 4 in deze plaats sinds april 2020 tot eind 2020 omgeleid via de Bloemstraat en de Meidoornlaan in eerder genoemde plaats. Dit busstation wordt verbouwd in het kader van HOV Roden, waarvoor ook al een nieuw eindpunt is aangelegd en delen van de route sneller zijn gemaakt. Op de foto van 15 augustus 2020 rijdt bus 7427 door de Meidoornlaan en is op weg richting het eindpunt in Roden.

Omleidingen van Q-link lijnen wegens de ombouw van UMCG Noord (4)

Al sinds februari 2020 worden diverse Q-linklijnen omgeleid bij het UMCG in de buurt, dit alles wegens de bouw van een nieuw Busknooppunt bij UMCG Noord zoals al eerder werd beschreven. De beide Q-link Blauwlijnen worden echter alleen richting Lewenborg en Beijum omgeleid. De route gaat via de Diepenring, Boterdiep en de busbaan Kolendrift naar de Vrydemalaan. Op de foto is bus 7412 te zien, die hier op 15 augustus 2020 vanaf het Boterdiep de Busbaan Kolendrift opdraait en verder op weg gaat als Q-link 3 naar Lewenborg.