Month: oktober 2020

Einde van Q-link Rood in zicht (4)

Na de foto tussen Barger Compascuum en Nieuw-Dordrecht werd doorgegaan naar het buurtschap Barger Oosterveld in Emmen, waar in de toekomst ook het nodige aan de busroute zou worden veranderd. De busroute door het centrum van Barger Oosterveld zou komen te vervallen met de inrichting van een nieuwe busroute tussen Emmen en Klazienaveen ten koste van Q-link 12. De route in Barger Oosterveld zou in plaats van via het centrum, via de Oosterveldsestraat gaan voeren. Op de foto komt de bus uit de Sint Gerardusstraat gereden, terwijl hij in de toekomst vanaf de linkerkant moet komen. Op de foto van 23 oktober 2020 is dit nog niet het geval, als bus 7355 op weg is op lijn 26 richting Coevorden.

Einde van Q-link Rood in zicht (3)

Naast het verdwijnen van Q-link Rood in Zuid-Oost Drenthe, heeft het opheffen van deze lijn ook gevolgen voor lijn 26 tussen Emmen en Coevorden. In de toekomst zou de lijn als lijn 94 rechtstreeks tussen Emmen en Coevorden gaan rijden, en zou dan een vrijwel directe route tussen de plaatsen Emmen en Klazienaveen gaan voeren. Het gedeelte via Barger Compascuum wordt overgenomen door lijn 92 en 93 en zou vanaf Barger Compascuum richting Emmer Compascuum gaan rijden. Er zou dan ook geen bus meer gaan rijden tussen Nieuw-Dordrecht en Barger Compascuum. Op 23 oktober 2020 was dit nog niet het geval, als bus 7112 op weg is vanuit de richting Barger Compascuum op weg is richting Nieuw-Dordrecht en Emmen terwijl hij de halte passeert.

Einde van Q-link Rood in zicht (2)

Al eerder werd bekend dat aan het begin van 2021 Q-link Rood zou verdwijnen en vervangen worden door een aantal streeklijnen. In Klazienaveen zou ook het nodige gaan veranderen. Het rondje over het Kruiwerk zou in de toekomst geen bus meer zien, aangezien de nieuwe lijn 93 in beide richtingen via het Centrum zou gaan rijden. Op de foto van 17 oktober 2020 is dit nog niet het geval, als de oude reservebus 3097 van de halte Voeghoutenstraat vertrekt en op weg is richting Emmen op Q-link 12.

Oude Streekbus op Q-link 5 (2)

Na vertrek van de bus van het oplaadpunt in Tersluis, gaat de bus verder rijden in het steeds voller gebouwde Meerstad. De komende jaren zullen in deze plaats veel huizen nog verrijzen. Op de foto staat streekbus 3285 bij de halte Meeroevers Noord, waar hij normaal gesproken nooit komt, aangezien dit het domein is van de elektrische Q-link Heuliez-bussen. Op de foto vertrekt de bus richting Annen vanaf de halte en zou op 10 oktober 2020 nog door het centrum van Groningen rijden, via Haren en Zuidlaren, voordat hij zijn eindpunt bereikt.

Oude Streekbus op Q-link 5 (1)

Wegens aanhoudende problemen aan de Heuliez-bussen verschijnen de laatste tijd steeds vaker andere bussen op de Q-link lijnen 3, 4 en 5. Op 10 oktober 2020 sneuvelde een elektrische Heuliez-bus, en daarvoor werd bus 3285 ingezet. Deze oude streekbus uit 2009 werd omgebouwd en in de nieuwe kleuren gestoken voor de nieuwe concessie. Op de foto komt de bus op 10 oktober 2020 aan bij het oplaadpunt van de Heuliez-bussen in Tersluis en zou zo gaan vertrekken richting Annen.

Q-link 5 defenitief via Damsterdiep en niet meer via de Grote Markt

Op 6 oktober 2020 werd ook bekend dat Q-link 5 definitief niet terugkeert op de Grote Markt en ook na de werkzaamheden bij UMCG Noord definitief over het Damsterdiep zou gaan rijden, welke het al sinds maart 2020 volgt. Voor de reiziger wordt hiermee de route duidelijker, en voor doorgaande reizigers wordt tevens de route sneller. Daarnaast zullen de bussen definitief verdwijnen op de Grote Markt in december 2021. Op de foto komt de Heuliez Q-link bus 7426 met inmiddels een nieuwe lijnkleur over het Damsterdiep heen gereden en is op 10 oktober 2020 op weg richting P+R Haren.

Einde van Q-link Rood in zicht (1)

Op 6 oktober 2020 werd bekend dat Q-link Rood tussen Emmen en Klazienaveen per 3 januari 2021 komt te vervallen. Deze enige Q-link lijn rond Emmen zou verdwijnen en vervangen worden door enkele streeklijnen richting Klazienaveen. Deze lijnen, met de nummers 93, 94 en 95, zullen vanuit Emmen respectievelijk naar Coevorden, Zwartemeer en Nieuw-Schoonebeek gaan rijden. Dit alles gebeurt wegens grootschalige bezuinigingen als gevolg van de coronacrisis. Op 9 oktober 2020 is alles nog bij het oude als bus 3449 de halte Stadion passeert en op weg is richting het station van Emmen op Q-link 12.

Q-link Rood bussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (4)

Na het passeren van de Q-link Paars bus richting Emmen, kwam een kwartier later een Q-link Rood bus de andere kant op richting Assen op lijn 22. Naast de Q-link Paars bussen rijdt ook één van de Q-link Rood op deze lijn en op lijn 50 tussen Groningen en Assen. Op de foto komt bus 3450 voorbij op de Wezuperweg in Orvelte en passeert de boer die druk bezig is de aardappels van zijn land te halen terwijl de bus op 9 oktober 2020 passeert richting Assen.

Q-link Paars dieselbussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (17)

Zoals eerder geschreven, rijden enkele Q-link Paars bussen voornamelijk in Drenthe op de streekdienst om de nu eens per uur rijdende lijn 22 tussen Assen en Emmen volledig met gelede bussen te bedienen. Ondanks dat de bussen bedoeld zijn voor de ritten op lijn 22, belanden ze ook vaak op andere lijnen. Op de foto passeert bus 3462 echter op lijn 22 op de Wezuperweg in Orvelte en is op 9 oktober 2020 op weg richting Emmen, bijna de halte Wezuperweg 1 passerend.

Lijn 112 ter vervanging van korte ritten Q-link 12 wegens de Coronacrisis

Wegens de coronacrisis rijden de korte ritten van Q-link 12 tussen het station van Emmen en de halte Stadion niet. Ter vervanging van deze ritten rijdt eens per uur lijn 112 vanaf het station naar het Stadion en vice versa. Deze ritten volgen vrijwel de route van Q-link 12, maar gaan echter via een snellere route over de Boermarkeweg naar het station vanaf het Stadion. Deze ritten worden door 12-meter streekbussen gereden, zoals deze 3282, die op 1 oktober 2020 gereed staat bij de halte Stadion en zo op weg gaat richting het station van Emmen als lijn 112.