Month: december 2020

Nieuwe Centrum halte Roden gereed!

Op 21 december 2020 werd de nieuwe centrumhalte in Roden in gebruik genomen ter vervanging van het voormalige busstation in deze plaats. Dit alles voor het versnellen van de route in Roden onder de naam HOV Roden. Het busstation is hiervoor meer in een slinger gelegd waardoor Q-link 4 een minder scherpe bocht hoeft te maken op deze locatie. Op de foto staat bus 7434 gereed op de centrumhalte in Roden en zou zo dadelijk vertrekken richting het eindpunt Kastelenlaan op 26 december 2020.

Q-link reservebus op lijn 39 (2)

Af en toe belandt op de streekdiensten een reserve Q-link bus in plaats van een gelede streekbus. Op 26 december 2020 was dit ook het geval toen bus 3458 op enkele Groningse streeklijnen kwam. Deze reservebus die normaal gesproken alleen op Q-link 6 en Q-link 12 rijdt is regelmatig ook op andere plekken te zien in Groningen en Drenthe, zoals hier op lijn 39 tussen Surhuisterveen en Groningen. De bus staat hier op het station van Zuidhorn zijn tijd af te wachten en zou zo dadelijk vertrekken richting Groningen.

Einde van Q-link in het centrum van Groningen in zicht (1)

Aan het eind van het jaar 2021 zullen de bussen uit het centrum van Groningen definitief verdwijnen, waarmee ook de laatste Q-link lijnen 1, 3 en 4 definitief van de Grote Markt naar de Diepenring verhuizen. Daarmee komt een eind van bussen in het centrum van Groningen sinds het begin van de vorige eeuw. In december 2020 was de laatste mogelijkheid om nog een bus te fotograferen met de kerstboom op de Grote Markt. Op 2e kerstdag 26 december 2020 komt bus 7421 als Q-link 4 richting Roden voorbij als hij op de Grote Markt de kerstboom passeert.

Q-link Paars dieselbussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (19)

Op 18 december 2020 was het de allerlaatste dag dat Q-link Paars bussen gepland werden ingezet op de streekdienst wegens de coronacrisis. Bijna een half jaar lang waren de bussen te zien op de streekdiensten in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Eerst was het de beurt aan de oude Q-link paars bussen en later de nieuwere bussen welke ook nog op Q-link 6 worden ingezet. Op 18 december 2020 belandde bus 3452 voor het laatst nog op een niet ingeplande inzet op lijn 73 tussen Stadskanaal en Emmen en lijn 44 tussen Emmen en Schoonebeek. De bus staat hier op het busstation van Stadskanaal gereed, om zo als lijn 73 richting Emmen te vertrekken.

Oude Q-link bus op Q-link Oranje

Op 18 december 2020 belandde een oude Q-link bus in de vorm van de 3097 op Q-link Oranje tussen het Hoofdstation en Zernike Campus. Deze bussen die al meer dan een jaar weg moesten zijn, rijden ondanks eerdere verwachtingen nog steeds rond in de concessie Groningen Drenthe. In de bussen zijn zelfs splinternieuwe kuchschermen ingebouwd, welke geïnstalleerd zijn zodat reizigers weer voor kunnen instappen en de chauffeur niet kunnen besmetten met het oog op het coronavirus. Op de foto komt de bus voorbij bij de halte Verzetstrijderslaan en is op weg richting Zernike op Q-link lijn 15.

Q-link Paars Capacity L op Q-link Oranje (1)

Op 16 december 2020 belandde op de Groninger Q-link lijn 15 tussen het Hoofdstation en Zernike Campus een Q-link Paars Capacity L bus, welke normaaliter alleen tussen Groningen en Delfzijl op Q-link 6 te zien is. Deze bus viel dan ook in voor één van de normale Q-link Oranje Capacity bussen welke al sinds 2014 op deze lijn te zien zijn. Op de foto staat bus 3411 bij het eindpunt Zernike Noord, waar op dit moment stevig wordt verbouwd en zou zo dadelijk richting het Hoofdstation als Q-link 15 vertrekken.

Einde van Q-link Rood in zicht (7)

Na de foto’s in Nieuw-Dordrecht en Emmen, werd nog doorgegaan naar een deel van de route van Q-link 12 waar zoals eerder beschreven vanaf 3 januari 2021 ook geen bus meer te zien zou zijn. Namelijk op de Kruiwerk in Klazienaveen, waar deze Q-link lijn en zijn voorgangers een ophaal rondje van reizigers doen. De nieuwe lijn 93 rijdt echter door naar Zwartemeer en rijdt bij het centrum dan ook rechtdoor. Op 12 december 2020 is dit nog niet het geval als bus 3450 voorbij de halte Molenwijk komt gereden en op weg is richting Emmen.

Einde van Q-link Rood in zicht (6)

Met het verdwijnen van Q-link 12 tussen Emmen en Klazienaveen zou een deel van de N-weg 862 tussen Nieuw-Dordrecht en Emmen geen bus meer te zien krijgen. Daarbij zou de halte Provinciale Weg in Nieuwe Dordrecht ook voor alle bussen gaan vervallen richting Emmen. De reizigers worden verwezen naar de haltes in het dorp. Op 12 december 2020 is dit nog niet het geval als bus 3450 de halte passeert en op weg is naar Emmen.

Einde van Q-link Rood in zicht (5)

Het einde van Q-link Rood komt steeds dichterbij, op 2 januari 2021 zou deze lijn worden opgeheven en worden vervangen door de streeklijnen 93, 94 en 95 tussen Emmen en Klazienaveen. Het Q-link concept zou waarschijnlijk ook niet meer terug te zien zijn rond Emmen. Op 12 december 2020 komt bus 3450 langs de halte Boerschaplaan aan de Statenweg en is op weg richting Klazienaveen. In de toekomst zullen de lijnen 93, 94 en 95 de Statenweg gaan bedienen en dus ook deze halte.

Oude Q-link bus op Q-link 6 (2)

Nog steeds rijden een viertal oude Q-link bussen in de vorm van de 3052, 3062, 3068 en 3097 hun rondjes door het GD-gebied heen. Ondanks dat deze bussen al bijna een jaar buiten dienst moeten staan zijn ze vrijwel dagelijks aan te treffen op de streeklijnen of de Q-link lijnen. De afgelopen week is op Q-link 6 één van deze bussen in de vorm van de 3052 vrijwel dagelijks op deze lijn te zien, ondanks dat hij er inmiddels al bijna een jaar niet meer op mag rijden. Op de foto is de bus op weg naar Groningen als hij over het nieuwe routegedeelte Zwet in Delfzijl rijdt en op 5 december 2020 de fotograaf passeert. Het is natuurlijk nog de vraag hoe lang deze bussen nog worden ingezet. Waarschijnlijk zou op 19 december 2020 definitief het doek voor deze bussen vallen.