Month: januari 2021

Q-link Rood op Groninger Q-link lijnen (5)

Op 29 januari 2021 kwam naast de Rode Q-link bus 3449 op Q-link 4, ook een andere Rode Q-link op de Groninger Q-link 5 terecht. Deze bussen die overbodig zijn geworden door het vervallen van Q-link 12 rond Emmen, zijn nu bijna overal te zien maar met name op de streekdienst. Op de Q-link diensten rond Groningen zijn ze nog steeds een bijzonderheid. Op de foto is de Rode Q-link bus 3451 te zien als hij het kerkje bij Middelbert passeert en op weg is richting Harkstede. In het verleden heeft deze bus met Paarse accenten reeds eerder op deze lijn gereden.

Q-link Rood op Groninger Q-link lijnen (4)

Al enkele weken rijden op de Groninger Q-link lijnen regelmatig bussen van de voormalige Emmer Q-link lijn 12 in hun compleet rode uitmonstering. Deze bussen rijden voornamelijk op de Q-link lijnen waar de Heuliez-bussen op rijden. De bussen vallen nog regelmatig uit en worden dan onder andere vervangen door Q-link Rood-bussen. Op de foto van 29 januari 2021 staat Q-link Rood-bus 3449 op het beginpunt in Beijum klaar om zo dadelijk te vertrekken richting Roden op de Blauwe Q-link 4.

Elektrische stadsbus op Q-link Blauw 3 (1)

Door de vele defecten van de Q-link Heuliez-bussen, duiken op de Q-link lijnen 3, 4 en 5 regelmatig andere bussen op deze lijnen op. Nadat in het begin regelmatig een gelede VDL elektrische stadsbus op Q-link 4 reed, kwam vrijwel nooit meer zo’n bus op de lijnen tot inzet. Op 22 januari 2021 kwam echter bus 7051 tot inzet op één van deze Q-link lijnen, en wel op Q-link 3. Op de foto staat de bus bij de eindhalte Oostindie in Leek en zou zo vertrekken richting Groningen Lewenborg.

Q-link Rood op Groninger Q-link lijnen (3)

Nu Q-link Rood is opgeheven, duiken de voormalige Q-link Rood-bussen overal op. Enkele dagen werd bus 3449 ingezet op het Groninger Q-link-netwerk en kwam daardoor op Q-link 5 tussen Annen en Tersluis terecht. Deze bus reed vanwege de hoge defectenstand van de Heuliez-bussen, die daardoor niet op deze lijn konden rijden. Op de foto staat bus 3449 gereed in zijn rode Q-link-kleur op het eindpunt Tersluis in Meerstad en zou zo dadelijk op 19 januari 2021 vertrekken richting Annen.

Q-link Rood bussen op de streekdienst na het einde van Q-link Rood (5)

Nadat eerder vooral bus 3450 in Zuid-Drenthe was vastgelegd, was het later op de dag de beurt aan bus 3449, die op 15 januari 2021 ook op een omloop reed van Hoogeveen. Hierdoor kwam deze bus samen met de andere Q-link Rood-bus ook op lijn 28 tussen Meppel Koekdijkslanden en Beilen terecht. Lijn 28 doet vanwege enkele grote schoolgemeenschappen af en toe een rondje door Meppel en keert daarbij op een keerlus in de wijk Koekdijkslanden. Op de foto doet bus 3450 dit ook, alvorens op weg te gaan richting Beilen als lijn 28.

Q-link Rood bussen op de streekdienst na het einde van Q-link Rood (4)

Nadat bus 3450 op lijn 28 tussen Beilen en Meppel had gereden, ging de bus door op lijn 32 tussen Meppel en Hoogeveen. Deze lijn, die via Ruinen en Ruinerwolde voert, zag in de maanden september tot en met november vrijwel dagelijks een paarse Q-link bus uit dezelfde serie. Op de foto komt de bus in zijn Q-link Rood kleurstelling voorbij in de buurtschap Leeuwte nadat hij net het dorpje Ruinen is gepasseerd. De bus is als lijn 32 op 15 januari 2021 op weg richting Hoogeveen.

Q-link Rood bussen op de streekdienst na het einde van Q-link Rood (3)

Nadat de rode Q-link bussen na het einde van Q-link Rood voornamelijk in het noorden van Drenthe te zien waren, kwamen ze na een paar dagen vooral in en rond Hoogeveen en Meppel terecht. Door de aanhoudende lockdown wegens de coronacrisis zijn de bussen sinds 15 januari 2021 tijdelijk aan de kant gezet. Op de foto komt bus 3450 voorbij op lijn 28 tussen Beilen en Meppel en passeert hier in de Dorpsstraat in Valthe op 15 januari 2021, op weg richting Meppel.

Elektrische Q-link Blauw bus onderweg voor reparatie

Af en toe zijn de elektrische Q-link bussen ook buiten hun normale omgeving te zien, bijvoorbeeld voor groot onderhoud en reparaties. Zoals op 15 januari 2021 toen bus 7434, gehuld in een vrijwel compleet Q-link Blauw jasje, onderweg was voor waarschijnlijk reparatie bij een schadeherstelbedrijf in Nieuw-Weerdinge. De bus passeert hier over de Mondenweg in 2e Exloërmond, waar deze bus normaal gesproken niet te vinden is.

Q-link Paars dieselbussen op de streekdienst wegens Coronacrisis (21)

Op 15 januari 2021 was het de laatste dag dat Q-link bussen voorlopig op de streekdiensten reden. Door de verlenging van de lockdown tot begin februari 2021 worden alle gelede bussen uit de streekomlopen gehaald en stilgezet, wachtend op betere tijden. Voor de Q-link Paars bussen geldt dit niet, aangezien deze bussen weer op Q-link 6 zullen worden ingezet. Op de laatste dag, 15 januari 2021, komt bus 3460 voorbij op lijn 75, die van Emmen naar Stadskanaal rijdt, langs de halte Stadswijk in Musselkanaal, op weg naar Stadskanaal.

Elektrische Heuliez Q-link bus op Q-link 6 (1)

Sinds 3 januari 2021 rijdt dagelijks een ritje op Q-link 6 met een elektrische Heuliez-bus die eigenlijk bedoeld is voor Q-link 5. Deze bus vertrekt als deze beschikbaar is om 20:56 uit Groningen richting Delfzijl en rijdt rond 22:00 uur weer terug uit Delfzijl naar Groningen, wat deze route bijzonder maakt. Op de foto van 12 januari 2021 staat bus 7444 gereed op het busstation van Appingedam en zou deze avond verder rijden richting Delfzijl, waarna de bus weer terug zou keren richting Groningen.