Month: mei 2021

Extra bussen op Q-link 2 wegens spoorstremming (8)

Naast de nieuwe Ebusco die op de extra ritten op Q-link 2 reed, kwamen ook de twee voormalige Airportlink Ebusco-bussen op deze ritten in actie. Deze bussen rijden voornamelijk op streeklijnen sinds de opheffing van de Airportlink. Op 13 mei 2021 mocht bus 3026 echter de extra ritten op Q-link 2 rijden vanwege de spoorwerkzaamheden tussen Groningen en Groningen Europapark, terwijl de bus hier de Kastanjelaan passeert en op weg is naar de Zernike Campus.

Extra bussen op Q-link 2 wegens spoorstremming (7)

Op de extra ritten op Q-link 2 vanwege de treinstremming mochten zelfs de oudste bussen van Qbuzz zich nog even laten zien. Deze bussen van het type Mercedes Benz Citaro LE stammen uit 2009 en maken deel uit van een grote serie voor de streekdiensten. Enkele van deze bussen worden binnenkort vervangen door waterstofbussen. Op 13 mei 2021 mocht bus 3160 nog een ritje op Q-link 2 maken, bijna bij het eindpunt op Zernike, voordat hij terugkeert naar Europapark.

Extra bussen op Q-link 2 wegens spoorstremming (6)

Naast de eerder vertoonde Heuliez-bussen die extra ritten reden vanwege werkzaamheden op Q-link 2, waren er ook verschillende VDL-standaard stadsbussen actief op deze extra ritten tussen Station Europapark en Zernike. In de avonduren reden zelfs alle extra ritten met deze bussen. Op de foto passeert bus 7019 de fotograaf nadat hij de halte Noorderplantsoen heeft gepasseerd, op 8 mei 2021 op weg naar P+R Zernike.

Extra bussen op Q-link 2 wegens spoorstremming (5)

Zoals eerder vermeld, reden vanwege de spoorstremming tussen 8 mei en 16 mei 2021 verschillende Heuliez-bussen op Q-link 2. Hierdoor waren deze bussen ook te zien op locaties waar ze normaal gesproken niet zouden verschijnen omdat ze bedoeld zijn voor Q-link 3, 4 en 5. Ondanks de aanloopproblemen doen deze bussen het steeds beter en kunnen ze nu ook extra ritten aan. Op de foto komt bus 7425 voorbij in de Noorderstationstraat op 8 mei 2021, op weg naar station Europapark.

Extra bussen op Q-link 2 wegens spoorstremming (4)

Na de foto bij het UMCG werd doorgegaan naar de Boumaboulevard, waar een foto van een Heuliez op Q-link 2 werd gemaakt. Deze bussen zijn normaal nooit op deze locatie in de stad Groningen te zien, maar door de spoorwerkzaamheden waren ze hier vrijwel dagelijks te zien op zowel Q-link 2 als de tijdelijke lijn 17. Op de foto passeert Heuliez bus 7425 de fotograaf als hij op 8 mei 2021 op Q-link 2 voorbij snelt en bijna het eindpunt Europapark heeft bereikt, waarna de bus weer op weg gaat als lijn 17 naar Kardinge.

Extra bussen op Q-link 2 wegens spoorstremming (3)

Na de foto op het Damsterdiep werd doorgegaan naar de hoofdingang van het UMCG, waar vrijwel dagelijks de Heuliez bussen op Q-link 5 te zien zijn. Door de spoortstremming waren deze bussen ook veel te zien op Q-link 2, echter alleen de blanco versies die vooral op Q-link 5 actief zijn. Echter deze ritten reden slechts tot aan Zernike en niet door naar P+R Reitdiep zoals te zien is op de foto als bus 7447 vanaf de halte UMCG Hoofdingang vertrekt en op weg is op 8 mei 2021 richting het Noorderstation en Zernike.

Tijdelijke lijn 17 met Elektrische Q-link Heuliez bussen

Wegens de grootschalige spoorwerkzaamheden tussen 8 mei en 16 mei 2021 tussen Groningen en Groningen Europapark, rijden naast extra ritten op Q-link lijn 2 ook extra lijnen naar diverse bestemmingen in de Stad Groningen in de vorm van lijn 17. Deze lijn reed vanaf Station Europapark via Ikea, Oostersluis naar Kardinge en bood dan ook aansluiting op de Q-link lijn 3, 4, 5 en 6 op diverse plekken. Ondanks dat het geen Q-link lijn was, werd deze lijn wel met Q-link Heuliez bussen gereden. Op de foto is bus 7447 te zien terwijl hij over het Damsterdiep komt gereden en net de halte Florakade is gepasseerd, op 8 mei 2021 op weg naar Station Europapark.

Extra bussen op Q-link 2 wegens spoorstremming (2)

Naast de Ebusco streekbussen reden wegens de spoorstremming op de extra ritten op Q-link 2 ook andere bussen, zoals blanco Heuliez bussen die normaliter alleen op de Q-link lijnen 3, 4 en 5 rijden. Deze bussen zijn dan ook een speciale verschijning op deze lijn die normaal wordt gedomineerd door de Groene Q-link VDL-bussen en slechts een enkele keer een elektrische Heuliez is opgedoken. Op de foto is bus 7447 te zien terwijl hij over de Zernikelaan heen snelt en net de halte Nijenborgh is gepasseerd, op 8 mei 2021 op weg naar Station Europapark.

Extra bussen op Q-link 2 wegens spoorstremming (1)

Wegens grootschalige spoorwerkzaamheden van 8 mei tot en met 16 mei 2021 tussen het Hoofdstation van Groningen en Station Europapark reden op dit traject geen treinen en eindigden alle treinen uit het Oosten van de Provincie Groningen en uit de Randstad op dit station. Daarom reden enkele extra bussen op Q-link 2 tussen Zernike en Station Europapark om te zorgen dat de reizigers snel vanuit hier, zonder overstappen, op hun bestemming konden komen. Op deze extra ritten zijn vaak bijzondere bussen te zien, zoals deze Ebusco bus 7347, die normaliter alleen op de streekdiensten rijdt. De bus is hier vertrokken vanaf P+R Euroborg/P3 en is op weg op 8 mei 2021 naar Zernike als hij de fotograaf passeert.