Month: juli 2021

Q-link lijnen omgeleid wegens afgesloten Europaplein (2)

Naast Q-link 2 die een omleidingsroute reed, werd er ook een omleidingsroute door Q-link 5 gereden. Deze route volgde vanaf de Eltjo Ruggebrug via het Damsterdiep en viel dan ook samen met de route van Q-link 6. Echter, zijn op deze lijn vrijwel nooit elektrische Q-link bussen te zien. Op de foto van 10 juli 2021 passeert bus 7444 de fotograaf op het Damsterdiep nadat hij zojuist de halte Zaagmulderbrug is gepasseerd. De bus is als Q-link 5 op weg richting het UMCG, Damsterdiep en uiteindelijk P+R Haren.

Q-link lijnen omgeleid wegens afgesloten Europaplein (1)

Op de avond van 10 juli en op 11 juli 2021 was het Europaplein in de stad Groningen afgesloten. Daardoor moesten de Q-link lijnen 2 en 5 omrijden via de Bornholmstraat, Eltjo Ruggebrug en Damsterdiep en kwamen daardoor op plekken waar ze normaal gesproken niet te zien zouden zijn. Zoals hier de Q-link bus lijn 2 op de Bornholmstraat in Groningen, een plek waar alleen de voorloper P+R Citybus te zien was. Op de foto van 10 juli 2021 passeert bus 3474 de fotograaf bij de halte Osloweg en is als Q-link 2 op weg richting P+R Reitdiep.

Ex Q-link Rood bus op de Groninger Q-link lijnen (2)

Op 10 juli 2021 kwam de voormalige Q-link Rood-bus 3450 op Q-link 6 tussen Groningen en Delfzijl terecht. Deze bus, die sinds begin 2021 de streekkleuren heeft gekregen, rijdt voornamelijk op de streekdiensten in Groningen en Drenthe. Ondanks dat deze bus van Q-link Rood afkomstig is, reed deze in het begin rond op beide Q-link Paars-lijnen en was dus weer terug op bekend terrein. Op de foto passeert de bus de fotograaf op de Kustweg in Delfzijl en is op weg als Q-link 6 richting het station van Delfzijl, waarna hij weer terug zou keren richting Groningen.

Van Q-link naar U-link (8)

Na de foto in Nieuwegein werd doorgegaan naar Utrecht om hier ook de voormalige Q-link Blauw op de Utrechtse U-link lijnen vast te leggen. Deze lijnen, die het voorbeeld hebben gevolgd van het Groningse Q-link netwerk, verbinden de dorpen en steden rond Utrecht met de belangrijkste knooppunten in de stad. Op de foto passeert de oude Q-link Blauw-bus 3428 over de busbaan Vleutenseweg als hij bijna de halte Majellapark bereikt heeft in Utrecht en is op 4 juli 2021 op weg als lijn 73 richting Maarssen.

Van Q-link naar U-link (7)

Al ruim een jaar rijden de voormalige Q-link Blauw-bussen uit Groningen hun rondjes in en rond de stad Utrecht op het U-link netwerk. Deze bussen, in de serie 3424-3447, kwamen in 2014 nieuw naar Groningen om daar op het toen splinternieuwe netwerk te gaan rijden. Inmiddels zijn de bussen, zoals eerder vermeld, in 2020 verhuisd naar Utrecht om voornamelijk op de U-link lijnen 73 en 77 te rijden. Aangezien er nog geen foto was in Nieuwegein van deze bussen, werd een foto gemaakt bij de halte Middenweide aan de Batauweg in deze plaats. Bus 3443 is op weg als lijn 77 richting Nieuwegein-Zuid op 4 juli 2021.

Heuliez Q-link bus op Groninger Stadslijn (3)

Op enkele extra ritten op lijn 9 rijdt sinds halverwege juni 2021 tussen het Groninger Hoofdstation en de Jan Luykenstraat in de Wijert in de middag een aantal ritten met elektrische Q-link Heuliez-bussen. Deze ritten rijden hier omdat hier veel scholieren weer in de bus stappen en wegens de coronacrisis nog steeds de vakantiedienstregeling wordt gereden. Op de foto passeert bus 7433 in de Vondellaan als hij op 1 juli 2021 de fotograaf passeert als lijn 9 richting het Hoofdstation om daarna nog een ritje naar De Wijert te maken en daarna met een bijna lege accu terug te keren naar de Peizerweg.

Elektrische Q-link Heuliez bus op lijn 178

Sinds begin juni 2021 rijdt op een rit van lijn 178 tussen Groningen en Siddeburen en vice versa een elektrische Heuliez-bus. Deze bus rijdt in het extra busdienstenrooster en rijdt voor deze ritten nog enkele extra ritten op lijn 9 tussen Groningen Hoofdstation en De Wijert. Deze extra ritten kunnen met Heuliez-bussen worden uitgevoerd omdat op de Q-link lijnen 3, 4 en 5 al enige tijd minder ritten rijden wegens de coronacrisis. Op de foto komt bus 7442 de fotograaf voorbij op 1 juli 2021 op de Hoofdweg in Kolham en is op weg als lijn 178 richting Groningen.