Month: januari 2022

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (5)

Na Appingedam werd nog doorgereden naar Groningen, waar nogmaals de 3502 op Q-link 6 werd gefotografeerd. Zoals eerder beschreven, zullen in totaal vijf bussen komen in deze kleurstelling in het GD-gebied. Deze bussen met de nummers 3501, 3502, 3505, 3514 en 3516 zullen waarschijnlijk in het hele gebied opduiken en wellicht ook regelmatig als vervanging op de Q-link lijnen terechtkomen. Op de foto passeert de bus op het Damsterdiep de halte Florakade en is op weg richting het Hoofdstation, op 23 januari 2022.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (4)

Na een korte inhaalactie werd nogmaals bus 3502 op Q-link 6 richting Groningen gefotografeerd. Zoals hiervoor al werd geschreven, reed deze bus hiervoor in een rood-grijze kleurstelling rond in het GD-gebied voor 2019. Echter, de voorloper van Q-link 6, lijn 140 was één van de stamlijnen van deze bussen voordat in 2016 deze streeklijn de nieuwe Q-link Lichtpaars lijn werd. Op vertrouwde grond bij de halte Westersingel vertrekt de bus op 23 januari 2022 richting Groningen als Q-link 6.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (3)

Na de foto in Appingedam werd doorgereden naar Delfzijl, waar nogmaals de 3502 werd gefotografeerd, die de hele dag op Q-link 6 zijn rondjes reed op 23 januari 2022. Deze bus die eerder in zijn rood-grijze kleurstelling zijn ritten in deze concessie heeft gereden, heeft na bijna twee jaar in Utrecht in de gele kleur te hebben gereden zijn intrede weer gedaan met enkele soortgenoten. Voor deze inzet zijn de bussen volledig omgebouwd en voorzien van nieuwe apparatuur waardoor er geen nummer op de lijnfilm wordt getoond. Op de foto passeert de bus de halte Kustweg en is als Q-link 6 op weg richting Groningen.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (2)

Nadat op 16 januari 2022 de 3502 op Q-link 6 reed, gebeurde het precies een week later nog een keer. Deze bussen reden, zoals eerder geschreven, vaak als vervangende bus ingezet op de Q-link lijnen tot de concessiewissel in december 2019. Nu komen er maar liefst vijf van deze bussen terug in de GD-concessie en worden ze in de nieuwe kleuren gestoken. Op de foto staat de bus op station Appingedam en zou zo dadelijk als Q-link 6 richting Delfzijl vertrekken op 23 januari 2022.

Einde van Q-link in het centrum van Groningen in zicht (4)

Nog enkele maanden zullen de bussen in Groningen over de Grote Markt rijden. Daarna zullen de bussen definitief uit het centrum verdwijnen. Nu de oostkant van de Grote Markt klaar is, zijn er ook weer nieuwe fotoplekken mogelijk in het centrum, die bijna 10 jaar niet mogelijk waren. Zoals hier bus 7420 die langs de halte Grote Markt rijdt als Q-link 5, welke wegens de bouw van de Kattenburg voor de nieuwe route juist hier tijdelijk langs rijdt. Op de foto is de bus op 22 januari 2022 op weg richting Zuidlaren en uiteindelijk Annen.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (1)

Begin 2022 kwamen in Groningen en Drenthe oude streekbussen van de serie 3500 die tussen 2009 en 2019 in de concessie GD reden weer deels terug in dienst. Vijf van deze bussen die voorheen in Utrecht actief waren en één ochtend in de zomer van 2020 in GD, kregen een uitgebreide telematica-update en werden voorzien van de kleuren van de GD-concessie. Ondanks dat deze bussen terugkomen ter versterking van de versterkingsvloot, belandde bus 3502 op 16 januari 2022 op Q-link 6 en kwam dit type bus die vroeger vaak als reservebus op de Q-link lijnen werd gebruikt, weer terug in zijn oude habitat. Op de foto passeert de bus op de Westersingel in Appingedam en is als Q-link 6 vanuit Delfzijl op weg richting Groningen.

Nieuwe bestickerde Heuliez Q-link Paars bussen (1)

Zoals al eerder te lezen viel, zijn enkele tot nu toe blanco elektrische Heuliez Q-link bussen voorzien van enkele paarse kenmerken in het begin van januari 2022. De bussen met de nummers 7401, 7425 en 7435 zijn al, naast de 7415 en 7420, voorzien van deze kleurstelling, waardoor de bussen gelijk meer kleur hebben gekregen. Op de foto is bus 7435 te zien met zijn nieuwe kleuraccenten en staat gereed op P+R Meerstad, om op 15 januari 2021 te vertrekken richting Harkstede als Q-link 5.

Paarse Elektrische Heuliez bus op Q-link Blauw (4)

Begin januari 2022 werden enkele tot dan toe blanco Q-link Heuliez bussen na bijna twee jaar voorzien van de paarse Q-link stickers voor de lijnen 5 en 6, waardoor ook op deze lijnen meer Heuliez bussen in de juiste kleuren te zien zijn. Echter, de 7401 die eerst in een blanco kleurstelling reed, belandde in zijn nieuwe paarse kleuren op Q-link 4, wat normaal wordt gereden met Heuliez in de blauwe kleuren op 15 januari 2022. Op de foto die genomen is op de Peizerbaan is de bus als Q-link 4 op weg vanuit Roden naar Beijum.

Q-link Versterkingsbus op versterkingsritten Groninger stadsdienst

Al enkele jaren zijn de vier ex-Blauwe Q-link bussen 3420 tot en met 3423 in de grijze kleurstelling actief in het GD-gebied. Deze bussen die bedoeld zijn voor de versterkingsritten van de Q-link lijnen duiken ook wel eens op andere plekken, zoals meestal op de extra ritten op lijn 7 tussen het Hoofdstation en De Wijert. Op de foto staat bus 3423 gereed bij de halte Van Schendelstraat en gaat zo op 13 december 2021 op weg richting het Hoofdstation als lijn 7.

Stadsbussen op Q-link Groen tussenritten (2)

Naast de standaard elektrische VDL-bus die wordt ingezet op de tussenritten tussen Zernike Campus en Station Noord, zijn de bussen ook in de gelede versie op deze tussenritten actief. Ondanks dat deze bussen vaker op deze lijn te zien zijn om Q-link Groen bussen te vervangen, is het tonen van Station Noord op de filmtekst van Q-link 1 mislukt. Op de foto passeert bus 7054 als Q-link 1 de halte Nijenborgh en is op weg op 13 december 2021 richting Station Noord.