Month: februari 2022

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (8)

Nu, na jaren van plannen, is de ombouw van het Julianaplein in Groningen op 18 februari 2022 gestart. Het is noodzakelijk dat er veel minder auto’s in en rond Groningen rijden. Eén van de oplossingen hiervoor is natuurlijk het complete Q-link netwerk, dat de afgelopen jaren rond Groningen is aangelegd. Om automobilisten uit de auto te lokken, zijn de 5 aanwezige oude streek gelede bussen uit de 3500 serie voorzien van reclamestickers. Ze worden voornamelijk op allerlei Q-link lijnen ingezet. Zoals op zaterdag 26 februari 2022, waar bus 3501 met groene bestickering, samen met bus 3502 de halte Lammetjesplein in Meerstad passeert en als Q-link 5 op weg is naar Annen en Zuidlaren.

Nieuwe Q-link Heuliez reservebussen bestickerd (1)

Nu er door Qbuzz vaart wordt gemaakt om de diverse blanco Elektrische Heuliez Q-link bussen te bestickeren, is er ook begonnen om een aantal bussen te voorzien van andere kleuren als de tot nu toe bijna ontbrekende Paarse Q-link bij deze bussen. Zo is de 7401 welke voorheen een reservebus was reeds Paars geworden, maar bus 7442 juist voorzien van Grijze stickers, zodat ze op alle Q-link lijnen kunnen worden ingezet. Op de foto staat bus 7442 gereed bij de halte Zuiderdiep en zou zo dadelijk als Q-link 5 vertrekken richting Zuidlaren en Annen op 5 februari 2022.

Q-link 5 omgeleid door Corpus den Hoorn

Wegens een afsluiting van de A28 tussen de afslag Groningen Zuid en het Julianaplein, werd Q-link 5 op 5 en 6 februari 2022 omgeleid over Laan Corpus den Hoorn en de Paterswoldseweg naar het Hoofdstation, terwijl vice versa via de Hereweg werd gereden. Op de foto passeert bus 7429 de fotograaf over Laan Corpus den Hoorn, waarbij een oude halte van lijn 8 passeert in deze straat. De bus die reclame maakt voor de grote afsluiting van het Julianaplein tussen 11 februari en 9 mei 2022. Op de foto op 5 februari 2022 is de bus op weg als Q-link 5 richting het Hoofdstation.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (7)

Nadat eerder de 3502 meerdere dagen op Q-link 6 had gereden, reed op 27 januari 2022 de in het nieuw gestoken oude streek gelede bus 3501 op Q-link 4 tussen Roden en Beijum ingezet en verving hiermee een Elektrische Heuliez bus die normaal op deze lijn rijdt. Ondanks dit, was het maar liefst 23 jaar geleden dat dit type bus van Mercedes Benz Citaro G op deze plek in Beijum te zien was. Namelijk aan de Wibenaheerd in deze wijk, waar al jaren het eindpunt is van de bus in deze wijk. Op de foto zou de bus met het nummer 3501 zo dadelijk als Q-link 4 vertrekken richting Roden.

Nieuwe bestickerde Heuliez Q-link Paars bussen (2)

Zoals eerder beschreven is Qbuzz begonnen met het bestickeren van de nog steeds blanco Elektrische Heuliez bussen. De laatste weken zijn er maar liefst 7 bussen in de Paarse kleurstelling gestickerd, waar voorheen er slechts nog maar 2 bussen waren. Hierdoor zijn op Q-link 5 dan ook steeds meer Paarse Q-link bussen te zien na bijna twee jaar dat deze bussen op deze lijn worden ingezet. Op de foto van 23 januari 2022 staat bus 7425 gereed op het eindpunt in Meerstad en zou zo dadelijk vertrekken richting het Hoofdstation.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (6)

Als laatste werd op de Grote Markt nog een plaatje gemaakt van deze 3502 die weer op zijn weg terug was als Q-link 6 vanuit Groningen naar Delfzijl. Ondanks dat deze bussen jaren het beeld bepaalden, hebben ze vrijwel nooit voor de inmiddels compleet vernieuwde oostwand van de Grote Markt langsgereden. Op 23 januari 2022 was dit wel het geval als deze bus in zijn grijze jasje in één van de laatste maanden van bussen over de Grote Markt hier langs komt gereden.