Month: maart 2022

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (18)

Na eerdere foto’s van de oude gelede streekbussen van de 3500 serie, die de laatste weken met name op de Q-link lijnen 3, 4 en 5 reden, werd op 18 maart 2022 de kans genomen om één van deze bussen eens in de avonduren vast te leggen. Vaak worden echter de bussen in de loop van de dag al gewisseld omdat de tank van de bussen sneller leeg raakt dan de accu’s van de elektrische bussen die steeds gedurende de dag worden bijgeladen. Op de foto staat bus 3501 gereed op het Hoofdstation in Groningen en zal zo dadelijk op weg gaan als Q-link 3 richting Lewenborg.

Waterstof streekbussen op extra ritten Q-link (1)

Sinds enkele weken zijn in Groningen 10 nieuwe waterstof streekbussen actief met de nummers 7221-7230, voornamelijk op de streekdiensten rond Groningen. Deze bussen worden tijdelijk gebruikt ter ondersteuning van de eerder geleverde 20 bussen met de nummers 7201-7220. Deze Van Hool A330 Fuel Cell-bussen zijn vrijwel niet te zien geweest op de diverse Q-link lijnen, maar vanwege de uitbreiding van 10 bussen verschijnen ze nu ook op bijhuurritten op de diverse Q-link lijnen. Op de foto passeert bus 7227 de Professor Uilkensweg en is als extra bus vanuit Zuidhorn op weg naar Zernike Campus op Q-link 2, bijna bij zijn eindpunt op 16 maart 2022.

Nieuwe Q-link Heuliez reservebussen bestickerd (2)

Nu alle Heuliez-bussen zijn bestickerd, is duidelijk geworden dat de bussen met de nummers 7442 tot en met 7449 zijn voorzien van een grijze blanco Q-link-jas, die past bij de overige Heuliez-bussen in de Blauwe en Paarse kleuren. Door de blanco kleurstelling zijn de bussen naast de lijnen 3, 4, 5 en 6 ook inzetbaar op Q-link Groen, waar deze bussen dan ook regelmatig verschijnen. Op de foto komt bus 7448 in zijn nieuwe outfit over de Professor Uilkensweg gereden en is als Q-link 1 op 16 maart 2022 op weg naar het Hoofdstation in Groningen.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (17)

Na eerdere foto’s van de oude gelede streekbussen van de 3500 serie, die de laatste weken met name op de Qlink lijnen 3, 4 en 5 reden, was het op 12 maart 2021 opnieuw de beurt om één van deze wagens op Q-link 3 te fotograferen. Ondanks de volledige elektrificatie van deze lijnen, zijn deze bussen met hun euro 5 motor een bijzondere verschijning op deze lijnen. Op de foto komt bus 3501 voorbij aan de Oosterhamrikbaan en is als Q-link 3 vanuit Lewenborg op weg richting Leek Oostindie.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (16)

Na de foto in Meerstad werd doorgereden naar het dorp Harkstede waar nogmaals bus 3505 werd gefotografeerd op het andere routedeel van Q-link 5. Op dit routedeel reed dit type bus tot enkele jaren geleden vrijwel dagelijks door Harkstede als lijn 78 tussen Siddeburen en Groningen. Na een pauze van enkele jaren is het nu de 3505 die deze lange pauze doorbreekt en weer de Kerk van Harkstede uit 1692 passeert, op weg als Q-link 5 naar Groningen op 6 maart 2022.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (15)

Na de foto in Ten Boer werd de allerlaatste bestickering van de oude gelede streekbussen op Q-link 5 gefotografeerd. Deze bestickering met de tekst ‘Muziekje, Krantje, Insta’ is de laatste uit de serie van de drie oranje bestickeringen op deze bussen voor de ombouw van het Julianaplein in Groningen. Op de foto komt bus 3505 aan op het eindpunt Tersluis in Meerstad, en zal zo dadelijk op 6 maart 2022 weer vertrekken richting P+R Haren.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (14)

In het begin, toen de oude gelede streekbussen uit de 3500 serie terugkwamen uit Utrecht, belandden ze als eerste op Q-link 6. Destijds waren ze nog in een blanco basislijn kleurstelling, maar nu zijn ze voorzien van reclame voor de ombouw van het Julianaplein. Hierdoor hebben de bussen een heel ander uiterlijk gekregen dan voorheen. Op de foto is bus 3502 te zien op Q-link 6 bij de halte Groene Zoom in Ten Boer, klaar om op 6 maart 2022 richting Groningen te vertrekken.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (13)

Op 3 maart 2022 werd één van de laatste lijnen afgevinkt, waarop de oude streekbussen in de nieuwe kleurstelling rijden, namelijk Q-link 3. Ook op deze lijn rijden deze bussen tijdelijk om reclame te maken voor het nemen van het openbaar vervoer tijdens de ombouw van het Julianaplein. Op de foto staat bus 3502 bij de halte Kluiverboom en gaat zo dadelijk op weg naar Leek Oostindie, nadat de reizigers zijn ingestapt.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (12)

Na de foto op de Oosterhamrikbaan werd doorgereden naar P+R Kardinge waar de volgende bus uit de 3500 serie werd gefotografeerd op Q-link 4. Namelijk bus 3516 die voorzien is van de reclametekst ‘Beter Zit je Hier’. Samen met bus 3505 en 3514 heeft hij een oranje bestickering met elk een individuele tekst zoals eerder beschreven. Op de foto komt bus 3516 als Q-link 4 voorbij de fotograaf als hij net P+R Kardinge heeft verlaten en op 2 maart 2022 op weg is richting Beijum.

Oude gelede streekbussen weer even terug op Q-link (11)

Na de foto in Beijum werd doorgereden naar de busbaan Oosterhamrikbaan, waar de Q-link 3 en 4 samenkomen en samen op weg gaan naar het centrum van Groningen. Op de foto komt hier bus 3514 weer voorbij die hier dus tijdelijk wordt ingezet ter vervanging van de Elektrische Heuliez bussen op deze lijn. De bus is als Q-link 4 op weg op 2 maart 2021 naar Roden en zou de rest van de dag op deze lijn blijven rijden.