Month: november 2022

Nu ook mogelijk om met betaalpas in Q-link bussen te reizen! (1)

Sinds half oktober 2022 is het mogelijk om in alle Q-link lijnen in plaats van met een OV-Chipkaart, op saldo te reizen met een betaalpas. Deze nieuwe mogelijkheid zorgt ervoor dat ook incidentele reizigers gemakkelijk met de lijnen mee kunnen reizen. Om de mensen kenbaar te maken dat er met de betaalpas kan worden gereisd zijn slechts een handjevol Q-link bussen voorzien van een daktekst: “Makkelijk. In-en uitchecken met je betaalpas” waarin het woord makkelijk in de kleur van de lijn is geplakt. Zoals ook op Heuliez bus 7429 die de halte Edzemaheerd in Beijum passeert op 14 november 2022 en op weg is als Q-link 4 naar Roden.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (4)

Naast de modernere Euro 6-bussen, die van de streeklijnen afkomen, rijden ook ter vervanging van de Heuliezen de alleroudste Qbuzz-bussen in Groningen en Drenthe hun rondjes. Deze bussen van het type Mercedes Benz Citaro LE C1, gebouwd in 2009 en 2010, verzorgen al bijna 13 jaar het vervoer in de noordelijke provincies van Nederland. Ook op de Q-link lijnen zijn ze sinds 2014 dan ook geen onbekende verschijning bij een uitgevallen Q-link bus. Zoals ook op 14 november 2022, toen bus 3238 de fotograaf op de Oosterhamrikbaan passeerde en als Q-link 4 op weg was vanuit Beijum richting Roden.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (3)

Naast de streekbussen die actief zijn op de Q-link lijnen waar normaal gesproken de Heuliezen worden ingezet, rijden ook enkele gelede dieselbussen mee op deze lijnen om de kapotte Heuliez-bussen tijdelijk te vervangen. Op Q-link 5 verschijnt af en toe zelfs een paarse Q-link dieselbus van het type Mercedes Benz Citaro G C2, die voor de introductie van de Heuliezen ook op deze lijn actief waren. Op de foto staat bus 3456 gereed om richting het Hoofdstation en Zuidlaren te vertrekken vanaf P+R Meerstad, zoals vastgelegd op 14 november 2022.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (2)

Na de foto in Beijum werd doorgegaan naar Lewenborg, waar een standaard dieselstreekbus uit 2019 op Q-link 3 reed, net als de bus uit de 2016 serie van het type Mercedes Benz Citaro LE C2. Deze bussen vormen normaal gesproken samen met elektrische Ebusco-bussen en Van Hool-waterstofbussen de ruggengraat van het normale streekvervoer in Groningen en Drenthe. Nu er veel problemen zijn met de Heuliezen, zijn beide bussen vrijwel dagelijks te zien op de genoemde Q-link lijnen 3, 4 en 5. Op de foto passeert bus 7104 de fotograaf op de Loefzijde, langs het ‘ecokathedraal’ terwijl hij als Q-link 3 op weg is richting Leek.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (1)

Wegens aanhoudende problemen met de elektrische Heuliez-bussen op de Q-link lijn 3, 4 en 5 rijden de laatste weken weer diverse dieselbussen op deze drie Q-link lijnen in alle soorten en maten. Zoals de in 2016 geleverde Mercedes-streekbussen, welke normaal alleen maar op de streeklijnen te zien zijn. Op 14 november 2022 was dit niet het geval, toen bus 3348 door Beijum heen reed en als Q-link 4 de fotograaf passeerde, op weg naar het eindpunt langs de halte Winkelcentrum Oost.