Month: januari 2023

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (10)

Naast de gelede bussen rijden ook de oude 12m streekbussen uit 2009 nog vrolijk rond op de Q-link lijnen 3, 4 en 5 om de defecte Heuliez bussen tijdelijk te vervangen. Deze bussen zijn op veel plekken dan ook te zien waar ze voor de komst van Q-link een dagelijkse verschijning waren. Zoals in Leek, waar deze bussen in de wijk Oostindie vaak op lijn 306 actief waren tussen Groningen en Leek. Op de foto staat bus 3188 gereed onder de oplaadpaal voor de elektrische Heuliez bussen, op het eindpunt in Leek Oostindie als hij zo dadelijk op 29 december 2022 als Q-link 3 op weg gaat richting Groningen Lewenborg.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (9)

Ook op Q-link 5 rijden nog steeds diverse dieselbussen rond, wegens de problemen met de Heuliez bussen. Sinds de start van de nieuwe dienstregeling in december 2022 zijn de oude gelede streekbussen uit de 3500 serie weer beschikbaar voor extra diensten en worden niet meer ingezet op de streekdienst zoals daarvoor het geval was. Hierdoor worden ook deze bussen weer regelmatig ingezet op de Q-link lijnen waar de Q-link bussen worden ingezet. Zoals ook op 29 december 2022 als bus 3514 gereed staat bij de halte Olgerweg in Engelbert en zo dadelijk als Q-link 5 verder zou gaan rijden richting Harkstede.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (8)

Al enkele maanden zijn er zoals eerder geschreven problemen met de Heuliez bussen. Op de Q-link lijnen zijn de laatste tijd dan ook nog steeds de alleroudste bussen van Qbuzz in Groningen en Drenthe aan te treffen. Deze bussen van het type Mercedes Benz Citaro LE rijden al sinds 2009 in Groningen en Drenthe rond en zijn al sinds de introductie van Q-link op deze lijnen aan te treffen. Sinds de nieuwe concessie is het probleem met deze oude bussen is dat ze op lijnen waar een lijnkleur wordt getoond geen lijnnummer meer hebben en zijn dus ook minder herkenbaar. Op 14 december 2022 is dit ook het geval als bus 3240 op Q-link richting Leek passeert op de Kluiverboom in Groningen.

Nieuwe Q-link 11 in gebruik genomen!

Sinds de nieuwe dienstregeling 2023 die op 11 december 2022 inging, is er een nieuwe Q-link geïntroduceerd als Q-link 11 tussen P+R Reitdiep en het Hoofdstation in de stad Groningen. Deze lijn rijdt in de tegenspits over de route van Q-link 1 maar gaat echter vanuit Paddepoel rechtstreeks via de ringweg naar P+R Reitdiep en slaat de Zernike Campus over. Dit om te zorgen dat mensen die bij het UMCG sneller vanaf P+R Reitdiep kunnen reizen dan nu het geval was en vice versa. Op de foto passeert bus 3480 de fotograaf op de Kolendrift en is als Q-link 11 op weg naar P+R Reitdiep via Selwerd en Paddepoel op 14 december 2022.