Month: februari 2023

Q-link reservebus rijdt op lijn 163

Regelmatig duikt op lijn 163 tussen Groningen en Lauwersoog v.v. een Q-link reserve- of versterkingsbus op. Deze lijn leent zich ideaal voor Q-link bussen. Aangezien de extra ruimte die in deze bussen is gecreëerd voor drukte in de stad, ideaal kan worden gebruikt om bagage van bootreizigers mee te nemen, terwijl de bussen een verdere luxe van een streekbus hebben. Op de foto is eenling 3458 actief op deze lijn als hij de halte Oliemuldersbrug passeert, terwijl deze lijn hier niet stopt op 26 februari 2022 en op weg is als lijn 163 richting het Hoofdstation in Groningen.

Elektrische Heuliez Q-link bus op Q-link 6 (5)

Na de foto in Appingedam werd de bus nogmaals verderop bij Ten Boer in een prachtig voorjaarszonnetje gefotografeerd, waarbij de bus zojuist de molens de Widde Meuln en Bovenrijge is gepasseerd, die altijd een mooi beeld vormen met het Damsterdiep dat door deze plaats heen loopt. De elektrische Heuliez-bus is echter niet vaak op deze plek te zien als hij op 26 februari 2023 langs de op de achtergrond gelegen halte Groene Zoom in Ten Boer rijdt en op weg is als Q-link 6 richting Groningen.

Elektrische Heuliez Q-link bus op Q-link 6 (4)

Sinds de nieuwe dienstregeling die in december 2022 inging, zouden op zondag enkele ritten op Q-link 6 worden uitgevoerd met elektrische Heuliez-bussen. Echter, door de problemen van deze bussen de laatste maanden, worden deze ritten meestal gereden met dieselbussen. Op 26 februari 2023 was het wel het geval toen de paarse Q-link 7426 op Q-link 6 werd ingezet. Mede door het steeds weer beter functioneren van deze bussen is dit weer mogelijk als de bus hier gaat halteren bij de halte Westersingel in Appingedam en op weg is richting Groningen.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (17)

Helaas zijn de bonden en de vervoerders nog steeds niet tot een akkoord gekomen voor een nieuwe CAO, waardoor op 22 en 24 februari 2023 weer werd gestaakt door een deel van de buschauffeurs. De ritten die wel rijden worden met name gereden door diesel- en waterstofbussen omdat de chauffeurs slechts één bus meenemen op hun dienst. Hierdoor is het mogelijk om ook speciale bussen op het Q-link netwerk waar te nemen, zoals bij de vorige staking ook het geval was. Zoals bijvoorbeeld een Van Hool waterstofbus op Q-link 5, die hier een omleiding rijdt in Annen over de oude route van de voorloper van Q-link 5, namelijk Q-liner 318 en 308. Terwijl hij net de tijdelijke halte aan de Geerakkers passeert, is bus 7210 als Q-link 5 op weg richting Groningen.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (16)

Wat naar Ruischerbrug gaat, moet vaak ook weer terug op Q-link 3 richting Leek. Zo ook met waterstofbus 7201, die op 10 februari 2023 weer terugkeert richting het Hoofdstation en Leek. De bus passeert het bekende fotopunt langs de Ecokathedraal in de wijk Lewenborg. Na 10 februari keerde gelukkig het normale busverkeer weer terug op de Q-link lijnen, ondanks dat er nog geen nieuwe CAO-akkoord is tussen de vervoerders en de vakbonden. Toch is te hopen dat de Q-link lijnen niet opnieuw getroffen worden door nieuwe stakingen. We zullen zien wat de toekomst hier in gaat brengen.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (15)

Naast de Q-liners die met name op de beide blauwe Q-link lijnen werden gefotografeerd, werd ook nog een foto gemaakt van één van de waterstofbussen die op 10 februari 2023 in het laatste licht actief was op Q-link 3. Deze bus, die in tegenstelling tot de bus die op Q-link Groen actief was, voorzien is van een Nederlandse tekst ‘Waterstof’, om reclame te maken voor de 30 waterstofbussen die actief zijn in het Groningen en Drenthe gebied. Op de foto passeert bus 7201 bij P+R Kardinge en is op weg richting Ruischerbrug en Lewenborg als hij de fotograaf passeert.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (14)

Zoals bij de vorige foto reeds geschreven, was het lastig rijden met de Q-liners in de Groninger stadswijken. Aangezien de routes geheel zijn ingericht op 18 meter bussen met snel in- en uitstappen, was het mogelijk om de Q-liner op Q-link 4 weer in te halen en nogmaals op een bijzondere plek te fotograferen in de Groninger stadswijk Beijum. Op de foto passeert bus 7622 bijna bij het Winkelcentrum Oost in Beijum op 10 februari 2023 als hij als Q-link 4 bijna het eindpunt in Beijum heeft bereikt en daarna weer zou terug gaan richting Roden.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (13)

Naast Q-link 3 ontkwam ook Q-link 4 niet aan de inzet van Q-linerbussen. Ook op deze bijna volledig door de stad lopende lijn waren deze lange bussen met hoge vloer en alleen maar zitplaatsen ongeschikt. Ondanks de weinige reizigers liepen door de inzet van deze bussen de ritten snel vertragingen op. Op de foto is deze bus te zien bij de bekende knooppunt paal bij P+R Kardinge als het op 10 februari 2023 vanaf de binnenhalte gaat vertrekken om het laatste stukje richting Beijum te gaan rijden.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (12)

Op 10 februari 2023, de laatste stakingsdag van de vijfdaagse staking, werd nog eenmaal naar Groningen getogen om daar op Q-link Blauw bijzondere inzetten te fotograferen. Voornamelijk reden Q-liners rond in de stadswijken Lewenborg en Beijum. Als eerste werd naar de bekende plek aan de Kluiverboom in Groningen gereden, waar een Q-liner wel op een heel bijzondere plek te zien was. Bus 7603 passeert namelijk de halte Lijzijde en is op weg richting Leek als Q-link 3.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (11)

In de avond van 8 februari 2023 werd na de vele foto’s overdag nog een Q-liner op Q-link 5 gefotografeerd. Deze bus, die bijna een half uur stilstond op het eindpunt in Meerstad, is in deze compleet nieuwe wijk een vreemde verschijning. Door de stakingen waren dan ook beelden mogelijk van deze bus onder de oplaadpaal en eindhalte in deze wijk. Op de foto staat bus 7640 gereed op het eindpunt in Tersluis in Meerstad en zou zo dadelijk gaan vertrekken als Q-link 5 richting P+R Haren en Zuidlaren.