Month: maart 2023

Einde dieselbussen op Q-link Paars (3)

Nadat eerst de dieselbussen vooral op Q-link 5 werden vastgelegd, moest er natuurlijk ook een foto worden gemaakt op de lijn waar de Paarse Q-link dieselbussen het allermeeste rijden, namelijk op Q-link 6 tussen Delfzijl en P+R Haren. Op de foto op 26 maart 2023 halteert Mercedes-Benz Capacity L bus 3412 bij de halte Kustweg. Deze 21 meter bussen zullen ook worden vervangen door 18 meter lange Ebusco 3.0 bussen begin 2024, maar dat is nog niet het geval als deze bus na de foto verder rijdt als Q-link 6 richting Groningen.

Einde dieselbussen op Q-link Paars (2)

Na de bekendmaking dat de dieselbussen op Q-link 6 zullen verdwijnen en worden vervangen door Ebusco-bussen, doken de dagen erna constant een aantal van deze bussen op Q-link 5 en vervingen hiermee dan een elektrische Heuliez-bus. Ook in de steeds voller wordende wijk Tersluis in Meerstad is deze bus geen alledaagse verschijning meer op deze plek. Op de foto passeert bus 3461 de fotograaf als hij net het eindpunt van Tersluis heeft verlaten en op weg is richting het Hoofdstation op 25 maart 2023.

Q-link Groen omgeleid via Bedumerweg en Asingastraat

Wegens de herinrichting van de Noorderstationstraat rijdt Q-link Groen vanaf halfweg maart 2023 tot halfweg mei 2023 om via de Bedumerweg en Asingastraat naar de Eikenlaan en vice versa. Daardoor zijn de Q-link Groen bussen te zien op de oude lijn 10 route op de Asingastraat. Ook de oude haltes worden aangedaan, mede ter vervanging van de halte Station Noord wordt gehalteerd bij de tijdelijke halte Van Oldenbarneveltlaan, waar bus 3477 op 25 maart 2023 halteert en op weg is als Q-link 1 richting P+R Reitdiep.

Einde dieselbussen op Q-link Paars (1)

Naast Q-link Oranje zal ook op Q-link Paars in 2024 de dieselbus, met name op Q-link 6, verdwijnen. Deze bussen uit 2016 van het type Mercedes-Benz Citaro en Mercedes-Benz Capacity zullen het veld ruimen voor nieuwe elektrische Ebusco 3.0 gelede bussen. Op dit moment is dat nog niet het geval als Mercedes-Benz Capacity 3412 invalt op Q-link 5 en hier het inmiddels bekende kerkje van Middelbert passeert ter hoogte van de halte Middelberterweg 32 en op weg is richting Harkstede op 22 maart 2023.

Einde dieselbussen en hoogcapaciteitsbussen op Q-link Oranje (1)

In 2024 zullen de dieselbussen definitief van de Q-link lijnen verdwijnen; de laatste Q-link bussen op dit moment zullen verdwijnen en worden vervangen door elektrische bussen. De huidige bussen op Q-link Oranje zijn dan ook hun laatste jaar ingegaan, en deze Mercedes-Benz Capacity bussen zullen het veld ruimen en worden vervangen door Mercedes-Benz Ecitaro bussen. Op de foto van 23 maart 2023 is dit nog niet het geval als bus 3406 halteert op het eindpunt Zernike Noord en zo dadelijk als Q-link 15 op weg gaat richting het Hoofdstation.

Streekbus op Q-link Groen

De laatste tijd hebben de Q-link Groen bussen steeds vaker storingen en vallen dan ook steeds vaker uit. Hierdoor moeten andere bussen op deze lijnen 1, 2 en 11 worden ingezet. Vaak wordt gekozen voor meestal een gelede stadsbus die ook van het merk VDL zijn, maar af en toe duiken er ook andere bussen op op deze lijn. Zoals streekbussen die normaal niet op deze lijn te zien zijn. Op de foto komt streekbus 3346 voorbij als hij op 17 maart 2023 voorbij de fotograaf komt en op weg is als Q-link 1 richting het Hoofdstation.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (23)

Op 15 maart 2023 was het voorlopig de laatste dag dat er stakingen in het busvervoer plaatsvonden. De vakbonden en vervoerders zijn inmiddels in gesprek over een nieuwe CAO en hopen er de komende weken uit te komen. Hierdoor was het ook de laatste dag dat er speciale inzetten op de Q-link lijnen te zien waren en rijden veelal de normale bussen weer op de Q-link lijnen. Door de stakingen waren onder andere Q-liner bussen op de Q-link lijnen te zien, zoals bus 3658 die hier net voor P+R Hoogkerk de fotograaf passeert en op weg is als Q-link 4 richting Roden.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (14)

Nu in maart 2023 de inzet van de Heuliez-bussen steeds verder is verbeterd, verschijnt af en toe ook nog een andere soort bus op de Q-link lijnen 3, 4 en 5. Zelfs de oude Q-link Paars en Q-link Rood bussen, die zoals eerder vermeld al enige tijd in een streekbusjasje rijden, duiken wel eens op deze lijnen op. Doordat deze bussen wel de juiste lijnkleuren kunnen tonen, zijn ze een stuk herkenbaarder dan de normale streekbussen op deze lijnen. Op de foto staat bus 3453 gereed op het Hoofdstation van Groningen op 11 maart 2023 en zou zo dadelijk als Q-link 4 richting P+R Hoogkerk vertrekken.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (22)

Naast de vele bijzondere bussen op de Q-link lijnen, rijden er vooral tijdens de staking dieselstreekbussen op deze lijnen. Zoals op de Groene Q-link lijnen waar de nieuwe dieselstreekbussen uit 2019 onder andere actief zijn. Deze bussen uit de 7100 serie zijn met de start van de nieuwe GD concessie aangekocht voor de streekdienst en zijn al veelvuldig op de diverse Q-link lijnen te zien geweest. Op de foto komt bus 7105 voorbij aan Het Noorderlicht in Zuidhorn op 10 maart 2023 en is als Q-link 2 op weg richting Zernike en het UMCG.

Bijzondere inzetten op Q-link door staking (21)

Zoals eerder beschreven, gaan de stakingen in het busvervoer nog steeds door. Hierdoor vervallen helaas nog steeds veel ritten op de Q-link lijnen, maar op de ritten die wel rijden zijn veelal bijzondere bussen te zien. Zoals de iets nieuwere Waterstofbussen met de bedrijfsnummers 7221-7230, die normaal alleen in Oost-Groningen en Drenthe worden ingezet. Op 10 maart 2023 was echter een bus uit de nieuwe serie actief in Groningen. Hier is bus 7223 te zien bij het oplaadpunt in Tersluis terwijl hij als Q-link 5 op weg zou gaan richting Zuidlaren en Annen.