Month: mei 2023

Extra ritten op Q-link tijdens Koningsnacht en -dag 2023 (4)

Na de inzet van de Oranje Capacity-bus kwam er op 27 april 2023 nog een andere bijzondere inzet op Q-link 3 langs de fotograaf op de busbaan Peizerweg in Groningen. Namelijk een Q-link Paarse Capacity L-bus, die normaal gesproken vrijwel alleen op Q-link 6 te zien is vanwege de extreme lengte van 21 meter van deze bijzondere bussen. Ook deze bussen zullen, zoals eerder beschreven, in 2024 uit dienst worden genomen. Nu is dat nog niet het geval als bus 3411 de fotograaf passeert op de Peizerweg in Groningen en op weg is als Q-link 3 richting Leek en Tolbert.

Extra ritten op Q-link tijdens Koningsnacht en -dag 2023 (3)

Op 27 april 2023 werden veel extra ritten gereden op Q-link 3, 4 en 6. Deze ritten werden veelal uitgevoerd met dieselbussen, waarbij ook de Q-link Paarse Capacity bussen en Q-link Oranje bussen massaal werden ingezet. De inzet, met name op Q-link 3 en 4, was een zeer bijzondere verschijning van deze dieselbussen die normaal gesproken alleen op Q-link 15 en Q-link 6 worden ingezet. Op de foto passeert bus 3401 op de busbaan Peizerweg terwijl hij op weg is als Q-link 4 richting Roden.

Extra ritten op Q-link tijdens Koningsnacht en -dag 2023 (2)

Naast extra ritten op Q-link 3 en 4 tijdens Koningsnacht, vonden er ook extra ritten plaats op lijn 406, wat de nachtdienstversie is van Q-link 6 en een snellere route door Appingedam en Delfzijl rijdt. Deze lijn werd veelal uitgevoerd met Q-link Paarse bussen, die geen vreemde verschijning zijn op deze route. Op het Hoofdstation in Groningen staat bus 3461 stil, als hij zo dadelijk richting Appingedam en Delfzijl vertrekt als lijn 406 in de nacht van 26 april op 27 april 2023.

Extra ritten op Q-link tijdens Koningsnacht en -dag 2023 (1)

Ook de Q-link 3 en 4 reden zoals altijd met Koningsnacht weer in de nacht rond, echter werden de meeste ritten op deze lijnen dit jaar gereden met Capacity Oranje bussen. Aangezien deze lijnen in 2024 zullen verdwijnen, was het waarschijnlijk één van de laatste keren dat deze bussen in de nacht op deze lijnen te zien waren en zijn sinds de komst van de Heuliez bussen een vreemde verschijning op deze lijn. Op de foto staat bus 3402 klaar op het Hoofdstation om zo te vertrekken richting Roden in de nacht van 26 april op 27 april 2023.

Extra ritten met Q-link bussen tijdens Koningsnacht 2023 (3)

Ook Hoogezand en Sappemeer kregen tijdens Koningsnacht een uitgebreidere versie van de normale lijn 76. Deze lijn, die een klein rondje door Hoogezand rijdt, werd uitgebreid met een route over de Hoofdstraat in Hoogezand en Noorderstraat in Sappemeer, waardoor een bus op plekken te zien was waar normaal alleen het lokale stadsbus te zien is. Zoals hier bij de halte Slochterstraat in Sappemeer waar Q-link bus 3400 gereed staat om zo dadelijk door te rijden als lijn 476 richting Groningen via de A7, en is hier op 27 april 2023 ook een vreemde verschijning.

Extra ritten met Q-link bussen tijdens Koningsnacht 2023 (2)

Naast plekken waar normaal ook veel bussen te zien zijn, reden er tijdens Koningsnacht ook veel lijnen vanuit Groningen naar plekken waar normaal treinen naartoe gaan. Zoals naar Loppersum, waar normaal gesproken alleen lijn 45 tussen Middelstum en Spijk te zien is. In Koningsnacht reden echter lijn 42 en lijn 142 van en naar deze plek vanuit Groningen. Zelfs Q-link bussen bereikten hiermee het kleine busstationnetje in Loppersum, zoals Q-link Oranje Capacity bus 3400 die wordt ingehaald door de laatste trein naar Groningen, als hij zo dadelijk als lijn 142 naar Groningen zou vertrekken op 27 april 2023.

Extra ritten met Q-link bussen tijdens Koningsnacht 2023 (1)

Op Koningsnacht en Koningsdag 2023 vonden weer veel extra ritten plaats op diverse lijnen in en rond de stad Groningen, waarbij ook veel Q-link lijnen werden versterkt of Q-link materiaal op plekken kwam waar het normaal nooit te zien is. Tijdens de avond voor Koningsnacht werd Q-link 3 verlengd naar Oosterwolde in plaats van lijn 85, die normaal gesproken naar deze plaats rijdt. De meeste ritten in de avond vonden plaats met de Q-link Oranje Capacity bussen, zoals deze 3400 die gereed staat op het busstation in Oosterwolde en zo dadelijk op 26 april 2023 zou vertrekken richting Leek en Groningen.

Q-link Heuliez bus als proef in nieuwe Q-link kleuren (2)

Zoals eerder beschreven is een Heuliez met het nummer 7446 van een proef kleurstelling voorzien voor de nieuw te leveren elektrische Q-link bussen. Deze kleurstelling zorgt ervoor dat de bussen op alle Q-link lijnen kunnen worden ingezet, aangezien alle vier Q-link kleuren in deze nieuwe kleurstelling zijn ondergebracht. De elektrische bus was echter al voorzien van een neutrale kleurstelling en werd op alle lijnen al ingezet, zoals hier op 22 april 2023 als bus 7446 op de Hoofdstraat in Harkstede voorbij komt en op weg is als Q-link 5 richting Groningen en Annen.

Einde dieselbussen op Q-link Paars (4)

De zomer van 2023 wordt de laatste zomer voor de dieselbussen op de diverse Q-link lijnen, aangezien die in de loop van 2024 allemaal worden vervangen door elektrische bussen. Zoals eerder beschreven verdwijnen de dieselbussen ook op Q-link 6, die op dit moment nog gedomineerd worden door Mercedes-Benz gelede bussen. In de toekomst zullen met name nieuwe Ebusco bussen op deze lijn gaan rijden. Dit is nog niet het geval op 22 april 2023 als bus 3460 op de Westersingel in Appingedam rijdt en als Q-link 6 op weg is richting Groningen.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (15)

Nu de problemen met de Heuliez bussen steeds meer zijn opgelost en deze bussen steeds vaker op alle ritten van de Q-link lijnen 3, 4 en 5 te zien zijn, zijn de tijdelijke bussen die op deze lijnen steeds minder te zien. Af en toe duikt er echter nog eentje op, zoals in de avond van 21 april 2023, waar de toen maar liefst 13,5 jaar oude bus Mercedes-Benz Citaro LE 3219, die in 2009 in de GD concessie in dienst kwam. Op de foto passeert de bus de fotograaf als hij als Q-link 3 op weg is richting Lewenborg, terwijl hij passeert op de busbaan Peizerweg.