Month: november 2023

Einde dieselbussen op Q-link Paars (6)

Zoals eerder geschreven, zouden in 2024 de dieselbussen op Q-link 6 het veld ruimen en vervangen worden door nieuwe bussen van het type Ebusco 3.0 van 18 meter. Deze bussen zullen echter net zo zwaar zijn als de huidige dieselbussen door het gebruik van composiet materiaal. Op 6 november 2023 was dit nog niet het geval toen bus 3460 langs de fotograaf reed op de Zwet in Delfzijl en op Q-link 6 op weg was naar Groningen.

Alternatieve bussen op Q-link wegens defecte Heuliez bussen (16)

Het lijkt erop dat de problemen met de Heuliez-bussen grotendeels zijn opgelost in het afgelopen jaar, en er zijn dan ook steeds minder alternatieve bussen op Q-link 3, 4 en 5. Hierdoor zijn ook de diverse diesel streekbussen steeds minder vaak te zien op deze lijnen. Op 6 november 2023 dook echter weer een dieselbus op op Q-link 3, namelijk bus 3359, die hier voorbij komt op de Loefzijde in Lewenborg, de Ecokathedraal passeert en op weg is naar Leek.

Einde dieselbussen en hoogcapaciteitsbussen op Q-link Oranje (5)

De herfst van 2023 zou de allerlaatste herfst zijn waar de Mercedes Benz Capacity op Q-link Oranje zullen rijden en passend zijn vast te leggen met de vele gekleurde bladeren aan de bomen. Ook op het Zernikecomplex zouden deze bussen, die hier nu vrijwel het beeld bepalen op Q-link 15, plaatsmaken voor speciaal aangepaste elektrische 18-meterbussen van het type Mercedes Benz eCitaro, zoals eerder vermeld. Op 6 november 2023 was dit echter nog niet het geval, toen bus 3408 langs de Crematoriumlaan reed en op weg was als Q-link 15 richting het Hoofdstation.

Blauwe Q-link Heuliez op Groninger stadsdienst

Op 8 oktober 2023 vond de jaarlijkse 4-mijl in Groningen plaats. Tegenwoordig worden de pendelbussen voor dit evenement verzorgd door touringcarbedrijven, waardoor de Q-link bussen niet meer worden ingezet voor deze jaarlijkse pendeldiensten. Echter, op deze dag was er naast de gebruikelijke jaarlijkse omleidingen ook een opmerkelijke inzet van de Q-link Blauwe Heuliez bus 7414 te zien. Deze bus werd ingezet ter vervanging van een standaard stadsbus op de lijnenbundel 7/8/19 en kwam hierdoor op zeer bijzondere locaties terecht, zoals bijvoorbeeld voor het voormalige Gemeentehuis in Hoogkerk aan het Hoendiep. De bus passeerde deze locatie op lijn 8 en was op weg naar P+R Hoogkerk na een rondje Hoogkerk.

Q-link Groen op lijn 9 wegens personeelstekort (2)

Nadat de Groene Q-link bus heeft geladen, keert deze terug als lijn 9 richting Zernike Noord. Hierbij rijdt de bus door de nauwe straatjes in de woonwijken van Eelde. Een beeld waar deze bussen normaal gesproken nooit te zien zijn, aangezien ze doorgaans de snellere routes in de stad nemen. Op de foto van 7 oktober 2023 rijdt Q-link bus 3471 over de klinkerstraat Beethovenweg in Eelde. Hij is op weg als lijn 9 vanuit De Punt richting Zernike en maakt een stop bij de halte Verdiweg terwijl hij de fotograaf passeert.

Q-link Groen op lijn 9 wegens personeelstekort (1)

Sinds september 2023 is lijn 19 in de stad Groningen op zaterdag tijdelijk opgeheven. Daarom worden op zaterdagen op lijn 9, die van busstation Zernike Noord naar busstation De Punt rijdt, gelede bussen ingezet. Normaal gesproken worden op deze lijn alleen 12-meter lange elektrische standaard stadsbussen gebruikt. Nu worden ze tijdelijk vervangen door gelede elektrische stadsbussen en Q-link Groene bussen. Hierdoor zijn de Q-link Groene bussen tijdelijk tot december 2023 buiten hun gebruikelijke stamlijnen Q-link 1 en 2 te zien. Op de foto passeert bus 3471 op de J.G. Legroweg in Eelde, onderweg als lijn 9 naar het eindpunt De Punt op 7 oktober 2023.

Elektrische Heuliez Q-link bus op lijn 133

Sinds december 2022 rijdt in de late middag op lijn 133 tussen Groningen en Surhuisterveen via de A7 en Grootegast een Q-link Heuliez-bus rond. Hierdoor komt op deze lijn naar de provinciegrens tussen Groningen en Friesland een zeer opvallende bus tot inzet. Door de vele problemen die met de Heuliez zijn geweest, hebben maar een beperkt aantal ritten gereden met de geplande bus. Op 20 september 2023 was het geluk aan de zijde als bus 7446 met alle Q-link fotografen op deze lijn reed en hier de halte Koeriersterweg in Groningen passeert.

Extra ritten Q-link 3 tussen Roden en Scholen Lewenborg wegens minder Q-link Blauw (2)

Naast de extra ritten in de ochtend vanuit Roden naar de halte Loefzijde in Lewenborg gebeurt het in de middag op een andere manier: Vier keer per uur rijdt Q-link 3 extra tussen P+R Hoogkerk en de halte Loefzijde in Lewenborg, waar wordt gekeerd bij de rotonde bij deze halte. Omdat deze bussen dus niet naar het eindpunt rijden bij Ruischerbrug, tonen deze bussen de bestemming ‘Scholen Lewenborg tot halte Loefzijde’. Zoals ook bus 7436 die hier op 20 september 2023 op Q-link 3 voorbij komt op P+R Kardinge en op weg is naar het eindpunt.

Nieuwe route en extra haltes voor Q-link 5 in Meerstad

Sinds 1 september 2023 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd aan Q-link 5 in Meerstad en de route naar Meerstad toe. In Meerstad is de oplaadlocatie als eindhalte toegevoegd met de naam Tersluis, terwijl de oude halte is vernoemd naar Het Spui. Tevens gaat Q-link 5 vanaf Meerstad nu volledig over de nieuwe Meerstadlaan. Aan het begin van deze nieuwe laan is de halte Borgweg toegevoegd en rijdt deze lijn nu onder het viaduct door onder de Middelberterweg. Zoals te zien is op de foto van 20 september 2023 komt bus 7441 voorbij en is als Q-link 5 op weg richting het Hoofdstation.

Einde dieselbussen op Q-link Paars (5)

Nu het einde van dieselbussen op Q-link Paars steeds dichterbij komt, worden ook de wat bijzondere plekken opgezocht om de Mercedes Benz Ciatro G C2-bussen nog te fotograferen. Deze bussen, die sinds 2014 op de verschillende Q-link lijnen worden ingezet, zullen in 2024 definitief uit de reguliere dienstregeling van deze lijnen verdwijnen na bijna 10 jaar. Op 20 september 2023 was dit nog niet het geval toen bus 3462 de stad uit reed en de Martinitoren achter zich liet en op de Rijksweg bij de halte Ruischerwaard passeerde als Q-link 6 richting Groningen.