Month: januari 2024

Q-link bestaat 10 jaar!

Op 5 januari 2024 bestaat Q-link alweer 10 jaar! In die 10 jaar is er veel gebeurd: er zijn na de start met vier lijnen inmiddels maar liefst acht lijnen aan het netwerk toegevoegd. Er zijn veel verschillende soorten bussen voorbijgekomen, waarbij de nieuwste bussen elektrisch zijn. Er is een uitstapje geweest van het netwerk in Emmen, maar inmiddels rijden de bussen in Q-link-kleuren weer alleen rond in Groningen. Ook de kleurstelling zou de komende jaren stapsgewijs veranderen. Na in het begin stellig vastgehouden te hebben aan de lijnkleuren op de bussen, is nu de tendens om de bussen op alle lijnen inzetbaar te maken in de toekomst. Zoals bus 7446, die voorzien is van de viertal Q-link kleuren en daardoor op alle lijnen inzetbaar kan zijn. Op de foto van 5 januari 2024 staat de bus gereed op het eindpunt in Beijum, waar inmiddels al 10 jaar een Q-link-bus te zien is, en zou zo dadelijk als Q-link 4 vertrekken richting Roden.

Nieuwe Q-link kleurstelling voor Q-link Groen bussen (8)

Zoals eerder vermeld, gaat de bus die als lijn 19 reed vanaf Winkelcentrum Paddepoel verder als lijn 7 richting Vinkhuizen. Na een klein rondje in de wijk gaat de bus vervolgens verder richting de Friesestraatweg en het Hoofdstation. Nadat de bus de Westelijke Ringweg is overgestoken, komt hij de wijk Vinkhuizen binnen via de Siersteenlaan. Op 31 december 2023 passeert de net nieuw omgekleurde bus 3474 de fotograaf en is op weg richting het Hoofdstation. Opvallend is dat de bus nog steeds de oude gele lijnkleur van lijn 7 heeft.

Nieuwe Q-link kleurstelling voor Q-link Groen bussen (7)

Na het vertrek vanaf het beginpunt komt de bus al snel terecht op het winkelcentrum van de Hoornsemeer, dat bij de halte Palmelaan is gelegen. Na vele lijnwisselingen de laatste jaren rijdt hier nu lijn 19, die vanaf Maartenshof via de Hoornsemeer, Martini Ziekenhuis, Paterswoldseweg, Hoofdstation en de Schildersbuurt naar Paddepoel gaat. Daarna rijdt de bus verder als lijn 7 richting Vinkhuizen en het Hoofdstation. De Q-link bus 3474 stopt hier op 31 december 2023 bij de halte Palmelaan, waarna hij vervolgens weer verder gaat richting het Hoofdstation en Paddepoel op lijn 19.

Nieuwe Q-link kleurstelling voor Q-link Groen bussen (6)

Nadat de eerste omgekleurde bussen van Q-link Groen vooral op hun oude stamlijnen Q-link 1 en 2 werden ingezet, kwamen de bussen ook al vrij snel op de stadslijnen 19 en 7 in dienst. Hierdoor waren de bussen in hun nieuwe kleurstelling te zien, waar de bussen vrijwel nooit te zien waren in hun oude jasje. Op de foto staat bus 3474 bij het eindpunt van lijn 19 op 31 december 2023 aan de Maartenshof en zou zo dadelijk vertrekken richting het Hoofdstation en Vinkhuizen.

Elektrische stadsbus op Q-link Blauw 3 (2)

Nadat in 2020 in de avonduren al eens een gelede elektrische stadsbus op Q-link 3 was gefotografeerd, werd op 28 december 2023 nogmaals bij daglicht een gelede stadsbus op deze lijn op de foto gezet. Hoewel deze bussen vaak op Q-link Groen als vervanger van een kapotte Q-link bus worden ingezet, gebeurt dit op de Q-link Blauwe lijnen een stuk minder. Het is dan ook een bijzonderheid dat bus 7057 halt houdt bij de halte Koeriersterweg in Groningen en op weg is als Q-link 3 richting Leek en Tolbert.

Q-link Blauwe Heuliez bus op Q-link Groen

Sinds de start van de nieuwe dienstregeling op 15 december 2023 rijden er steeds meer Heuliez-bussen op Q-link Groen rond. Dit komt doordat deze bussen een grotere accucapaciteit hebben dan de Q-link Groen bussen en daardoor minder vaak hoeven op te laden tussendoor. In principe zijn alleen de blanco Q-link bussen gepland op deze lijn, maar het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld de Q-link Blauwe Heuliez bussen worden ingezet. Zoals op 23 december, wanneer bus 7402 passeert op Q-link 1, bijna bij de halte Nijenborgh aankomt, de Zernikelaan afrijdt en vervolgens doorrijdt richting P+R Reitdiep.

Nieuwe Q-link kleurstelling voor Q-link Groen bussen (5)

Naast de eerder vertoonde bus 3474, zijn er natuurlijk nog 4 andere VDL-bussen in de nieuwe kleurstelling die voorheen in de Groene Q-link kleurstelling reden. Eerder werden de vijf nummers hier genoemd, waar ook bus 3477 onderdeel van is. Deze werd in de middag ingezet op Q-link 1 op 23 december 2023, terwijl bus 3474 werd afgewisseld. Op de foto passeert de bus op Q-link 1 op een vrijwel leeg Zernikecomplex en is op weg naar P+R Reitdiep.

Heuliez bus in Q-link Paars en Blauw

Sinds december 2023 is er wel een heel bijzondere Heuliez bus actief. Deze bus heeft namelijk op de voorkant een Q-link Paars logo en is aan de zijkanten voorzien van de Q-link Blauwe kleurstelling. Deze bus met het nummer 7405 heeft waarschijnlijk van een andere bus een nieuw voorkant gekregen, waarbij de kleur niet is aangepast. Op 23 december 2023 passeert de bus op het Hereplein in Groningen en is als Q-link 3 op weg richting Leek Oostindie.

Nieuwe Q-link kleurstelling voor Q-link Groen bussen (4)

Na de foto op het Zuiderdiep werd doorgegaan naar het OV-Knooppunt UMCG-Noord. Hier werd nogmaals de nieuwe gekleurde bus gefotografeerd op Q-link 1, waar hij tot 18 december 2023 dagelijks in zijn Groene Q-link kleur te bewonderen was. De nieuwe kleuren geven de bus echter een totaal ander uiterlijk. Op de foto van 23 december 2023 passeert bus 3474 de fotograaf en zou zo dadelijk verder gaan rijden als Q-link 1 richting Zernike en P+R Reitdiep.

Nieuwe Q-link kleurstelling voor Q-link Groen bussen (3)

Nadat de vijf bussen reeds enkele dagen in hun nieuwe kleurstelling rondreden, waren ze echter vooral op hun oude stamlijnen 1 en 2 te zien. De bussen die deze nieuwe kleurstelling hebben gekregen zijn de nummers 3473, 3474, 3477, 3478 en 3480. Wellicht dat in een later stadium de rest van de serie ook nog zou gaan volgen. Op de foto passeert bus 3474 de fotograaf terwijl hij halteert op de Q-link halte op het Zuiderdiep en zo dadelijk de route op 23 december 2023 vervolgt richting het Hoofdstation.