Month: februari 2024

Q-link Heuliez bus als proef in nieuwe Q-link kleuren (4)

In de weekenden zijn er regelmatig Heuliez bussen te zien op Q-link 6 tussen Groningen en Delfzijl. Met name de ritten die eindigen in Appingedam zijn veel met deze bussen die normaliter alleen op andere Q-link lijnen te zien. Extra bijzonder is om de in de nieuwe Q-link kleuren gestoken Heuliez 7446 op deze lijn tegen te komen. Op 4 februari 2024 was dit het geval als bus 7446 de fotograaf op de Westersingel in Appingedam passeert en is op Q-link 6 op weg richting Groningen.

Elektrische Q-link Paars Heuliez op Q-link Groen (1)

In de weekenden zijn steeds vaker de elektrische Heuliez-bussen te zien op Q-link Groen. Dit komt waarschijnlijk omdat deze bussen aanzienlijk grotere accu’s hebben dan de normale Q-link Groen-bussen die op deze lijn rijden. Omdat er maar een beperkt aantal reservebussen beschikbaar is, zijn ook bussen in de blauwe en paarse kleur regelmatig te zien. Zoals hier op 20 januari 2024, wanneer de Paarse Q-link bus 7433 het Zernikecomplex verlaat en op weg is als Q-link 1 naar het Hoofdstation van Groningen.

Extra ritten Q-link 3 tussen Roden en Scholen Lewenborg wegens minder Q-link Blauw (3)

Zoals reeds eerder geschreven zijn er op de extra ritten in de spits tussen de Scholen in Lewenborg en P+R Hoogkerk en vice versa enkele in de nieuwe Q-link kleuren gestoken Q-link VDL Citea SLFA 181 die voorheen op Q-link Groen waren te zien. Naast één van de vijf in een nieuw jasje gestoken bus zijn ook regelmatig de normale Q-link Groen of Heuliezen op deze omlopen te zien. Op de foto in de ochtend van 19 januari 2024 vertrekt bus 3473 vanaf P+R Kardinge en is op weg richting P+R Hoogkerk.

Elektrische Heuliez Q-link bus op lijn 61

Met de start van de nieuwe dienstregeling in december 2023 rijden op enkele extra ritten op lijn 61 tussen Groningen en Bedum enkele elektrische Heuliez Q-link bussen op deze lijn. Hierdoor zijn deze bussen ook buiten hun vaste inzetgebied en vormen dan ook een bijzondere verschijning op de streeklijnen rond Groningen. Op de foto van 12 januari 2024 is de blauwe Q-link bus 7402 te zien terwijl hij over de Groningerweg rijdt en de molen ‘Witte Lam’ passeert, op weg naar Groningen.

Spitsritten op Q-link 4 tussen Lewenborg en Roden

Sinds de start van de nieuwe dienstregeling in december 2023 zijn er drie extra spitsritten toegevoegd op Q-link 4 in de middagspits, vanaf de halte Loefzijde naar het eindpunt Kastelenlaan in Roden. Hierbij wordt eerst een klein stukje van de route van Q-link 3 gereden en daarna verder gereden vanaf P+R Kardinge als de standaard Q-link 4 lijn. Op de foto van 12 januari 2024 staat bus 7448 gereed bij de halte Loefzijde en zou zo dadelijk vertrekken richting Roden op Q-link 4.

Q-link Groen bus op Q-link 3

Na de foto in Lewenborg werd doorgegaan naar P+R Kardinge. Hier kwam wel een heel bijzondere bus op Q-link 3 langs, namelijk een Q-link Groen bus die bedoeld is voor de Q-link lijnen 1, 2 en 11. Wegens de kleinere accu’s dan de overige bussen verdwalen ze dan ook weinig op andere Q-link lijnen. Sinds de nieuwe dienstregeling die inging in december 2023 is dit anders: er zijn een vijftal bussen in de nieuwe Q-link kleuren gekleurd en zijn bedoeld voor inzetten op de extra spitsritten op Q-link 3. Echter, zoals te zien is, komt ook regelmatig een Q-link Groen bus voor, zoals op 12 januari 2024, toen bus 3479 op weg was richting P+R Hoogkerk en bijna arriveerde op P+R Kardinge.

Q-link Heuliez bus als proef in nieuwe Q-link kleuren (3)

Nadat al eerder de Q-link Heuliez in de nieuwe Q-link kleuren werd gefotografeerd op Q-link 4 en Q-link 5, was het op 12 januari 2024 de beurt aan Q-link 3, waar deze bus in de nieuwe kleuren een opvallende verschijning was. Inmiddels is deze bus niet meer alleen in de nieuwe kleuren, maar zijn er zoals eerder geschreven ook een vijftal ex-Q-link Groen in dit nieuwe jasje gestoken, en het lijkt dan ook een blijvend geheel. Op de foto passeert bus 7446 de halte De Boeg, als hij op weg is richting het eindpunt Ruischerbrug.

Q-link Paars Capacity L op Q-link Oranje (2)

Naast de verdwaalde Capacity L op de streekdienst, belandde ook meerdere dagen een Q-link Paars Capacity L-bus op Q-link 15. Eerder was dit al eens gebeurd, maar toen kon alleen een foto in het donker worden gemaakt op deze lijn. Op 12 januari 2024 was er echter een nieuwe kans, maar nu bij daglicht toen de bus het busstation van Zernike Noord op draaide en bus 3412 nogmaals een rondje maakte richting het Hoofdstation, waarbij deze een iets kleinere Q-link Oranje Capacity verving op deze lijn.

Q-link Paars Capacity L op lijn 78

Bijna nooit zijn de Mercedes-Benz Capacity L-bussen van Q-link Paars lijn 6 buiten hun stamlijn tussen Groningen en Delfzijl te zien, behalve tijdens de jaarlijkse evenementen. Op 8 januari 2024 verdwaalde echter één van deze bussen uit deze serie op de streekdiensten en was daardoor op heel andere plekken te zien dan normaal gesproken. Als laatste kwam de bus 3410 na een rit op lijn 178, op lijn 78 tussen Siddeburen en Wagenborgen terecht en is hier te zien bij de beginhalte Leeuwerikhoogte in Siddeburen, waar hij zo dadelijk zal vertrekken.

Gelede streekbus op Q-link 3

Nog steeds worden regelmatig op Q-link lijnen 3, 4 en 5 dieselbussen of andere bussen ingezet. Normaal gesproken zijn het vaak de Heuliez-bussen die op deze lijnen rijden, maar er zijn vaak niet genoeg bussen beschikbaar om de diensten op alle drie de lijnen te vervullen. Zoals hier op zaterdag 7 januari 2024, waarbij de diesel gelede streekbus 7520 in plaats van een Heuliez-bus op Q-link 3 rijdt. De bus is onderweg naar Leek als Q-link 3, terwijl hij de fotograaf ter hoogte van de halte Pop Dijkemaweg passeert.