Month: april 2024

Q-link reservebus op lijn 39

Af en toe belanden de reservebussen uit de serie 3420-3423, bedoeld voor bijhuurdiensten van Q-link, op de streekdiensten. Hierdoor is de Q-link-kleurstelling ook regelmatig te zien op andere lijnen dan de Q-link-lijnen. Zo ook op lijn 39, die tussen Groningen en Surhuisterveen rijdt via Zuidhorn. Deze lijn eindigt in het Friese grensplaatsje Surhuisterveen, waar altijd een rondje wordt gereden. Op de foto passeert bus 3422 op de Dellen in Surhuisterveen tijdens zijn rondje in de laatstgenoemde plaats op 5 april 2024. Op de achtergrond is de Korenmolen Kortwoude uit 1864 te zien.

Q-link Heuliez bus als proef in nieuwe Q-link kleuren (6)

Nadat de Heuliez 7446 in de nieuwe kleurstelling gestoken is, was hij normaal gesproken vooral actief op de Q-link lijnen 3, 4 en 5. De laatste tijd wordt hij echter vaak ingezet op Q-link 2 tussen Station Europapark en Zuidhorn. Hierdoor is deze enkeling op veel andere plekken te zien dan voorheen. Op de foto van 5 april 2024 komt bus 7446 aan bij Station Noord op Q-link 2, voordat hij verder zal gaan richting Zuidhorn

Oude Streekbus op Q-link 5 (3)

Nog steeds zijn de oude streekbussen van het type Mercedes-Benz Citaro LE C1 uit 2009 niet weg te denken. Deze bussen, die inmiddels bijna 15 jaar oud zijn, zijn al jarenlang een vertrouwd gezicht in Groningen en Drenthe. Maar hun einde nadert door de komst van nieuwe Ebusco 3.0 bussen voor de streekdienst. Af en toe verschijnt zo’n bus ook op een Q-link lijn, zoals hier op 5 april 2024, toen bus 3168 de kerk in Engelbert passeerde en als Q-link 5 op weg was naar Groningen.

Q-link 1 en 11 tijdelijk naar P+R Hoogkerk wegens ombouw ringweg (2)

Even later keerden we terug naar de busbaan Peizerbaan, waar nogmaals de nieuwe verbinding van Q-link 1 op deze plek kon worden gefotografeerd. Dit keer was het echter de beurt aan één van de 5 Q-link Groene bussen die nog aanwezig zijn, aangezien de helft van de VDL Q-link bussen bestickerd is in een neutrale kleurstelling. Op de foto van 5 april 2024 passeert bus 3476 de halte Paterswoldseweg, waar de bus voorheen nooit te zien was, terwijl hij op weg is als Q-link 1 richting P+R Hoogkerk.

Elektrische Heuliez Q-link Blauw op lijn 10 wegens ombouw ringweg

Naast het verlengen van Q-link Groen naar P+R Hoogkerk, is ook de stadslijn 10, die normaal gesproken tussen Station Noord en P+R Hoogkerk via het Hoofdstation rijdt, gesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel. Het zuidelijke deel omvat de route vanaf het Hoofdstation naar P+R Hoogkerk via het Martiniziekenhuis, terwijl het noordelijke deel het andere route deel beslaat. Aangezien er niet voldoende stadsbussen beschikbaar zijn om deze splitsing te faciliteren, worden op het zuidelijke deel gepland enkele Q-link Blauw Heuliez-bussen ingezet. Op de foto van 5 april 2024 stopt Q-link bus 7422 op lijn 10 bij het Martiniziekenhuis, voordat hij verder rijdt richting P+R Hoogkerk.

Q-link 1 en 11 tijdelijk naar P+R Hoogkerk wegens ombouw ringweg (1)

Wegens de grote ombouw van de zuidelijke ringweg en de vele afsluitingen die dit met zich meebrengt, rijden er in de periode van 31 maart tot 2 september 2024 vele extra bussen om ervoor te zorgen dat meer mensen hun auto laten staan en juist niet met de auto Groningen in rijden, om een verkeersinfarct te voorkomen. Eén van de maatregelen die genomen is, is het verlengen van de Q-link Groen lijnen 1 en 11 in de spits vanaf het Hoofdstation naar P+R Hoogkerk en vice versa, om de beide Q-link Blauwe lijnen op deze route te versterken. Hierdoor komen de VDL Q-link bussen ook gepland op de busbaan Peizerbaan. Op de foto van 5 april 2024 passeert de neutrale bus 3480 de fotograaf op Q-link 1, terwijl hij bijna de halte Verzetstrijderslaan nadert en onderweg is naar P+R Hoogkerk.

Blauwe Elektrische Heuliez bus op Q-link Paars (4)

Aangezien er sinds de start van de busdienstregeling in december 2023 in het weekend steeds meer elektrische Heuliez-bussen op Q-link 6 rijden, neemt ook de kans op een blauwe Q-link bus in Delfzijl vaker toe. Dit is sinds de komst van de elektrische bussen een nog opvallender gezicht dan voorheen. Op de foto van 31 maart 2024 passeert de blauwe Q-link bus 7418 de fotograaf op de Kustweg in Delfzijl en is onderweg als Q-link 6 richting de stad Groningen.

Qlink Heuliez bus op lijn 35

Met de start van de dienstregeling van 2024 in december 2023 rijdt elke dag aan het begin van de middag een elektrische Q-link Heuliez-bus op lijn 35 van Groningen naar Oldehove en terug. Normaal gesproken wordt de rit uitgevoerd met een blauwe Q-link Heuliez als die beschikbaar is, wat een bijzonder gezicht is op deze route. Op de foto van 27 maart 2024 passeert bus 7417 de Leegeweg in Hoogkerk, op de grens van de stad Groningen, op weg naar Oldehove op lijn 35.

Q-link Oranje op Q-liner 300

Met de start van de nieuwe busdienstregeling in december 2023 rijdt er op Q-liner 300 een rit van Groningen naar Emmen en vice versa. Deze ritten, die in de dienstregeling staan als extra ritten, vullen de altijd drukke Q-liner op dit traject aan. Na deze ritten gaat de bus verder op Q-link lijn 15 naar Zernike, vergelijkbaar met wat voorheen gebeurde op de Q-liner lijnen 309 en 312. Op 27 maart 2024 rijdt bus 3407 P+R Gieten op en zal na een korte stop verder rijden als Q-liner 300 richting Groningen.

Q-link Heuliez bus als proef in nieuwe Q-link kleuren (5)

Zoals eerder vermeld, rijdt sinds de zomer van 2023 de Q-link Heuliez 7446 in een nieuwe kleurstelling met alle Q-link kleuren, die ook zal worden toegepast op de nieuw aan te kopen Q-link bussen. Ook zijn inmiddels een vijftal Q-link Groene bussen in de nieuwe kleurstelling gestoken, en voorlopig lijkt het daarbij te blijven. Doordat de 7446 is voorzien van alle Q-link kleuren, is hij ook te zien op bijvoorbeeld de Groene Q-link lijnen, waar steeds vaker een Heuliez bus opduikt, zoals ook op 21 maart 2024, toen de bus wachtte op Station Europapark om zo dadelijk als Q-link 2 richting Zuidhorn te vertrekken.